ANNONS

Ta hand om din fasad med NP Nilsson / XL-Bygg

Vi har kommit till en tid på året då många funderar på och bekymrar sig över husets skal - fasaden och dörrar och fönster. Det behöver inte vara så betungande som man kanske befarar!

Vi träffar ett gäng experter från NP Nilsson som ger lite handfast tips och råd. Charlotte Häll och Mikael Petersson på NP Nilssons i Båstad är först ut och har dussintals år samlad erfarenhet av fönster och delar gärna med sig.

Lilla fönsterskolan - Hur underhåller du dina fönster?

Både Micke och Lotta är rörande överens om att topptipset när det gäller underhåll helt enkelt är att passa på när man ändå putsar fönsterna. Så blir de inte ett extra projekt. Torka då även av målningen och blecken, och kolla så att inget kärvar. Det kommer man jättelångt på!

Mikael vill ta chansen att förtydliga en sak:

– Många har eller vill skaffa aluminiumfönster för att det är ”underhållsfritt”, men inget är underhållsfritt!

Jag frågar ofta om man inte brukar ta hand om bilen. Tvätta, vaxa och så. Självklart behöver man ta hand om sina fönster på samma sätt. Det går faktiskt att använda bilvax till dem också.

När ska man måla om och när ska man byta?

Det behövs specifika omständigheter för att svara på det, framhärdar experterna. Men de kan ändå ge lite allmänna råd. Om det är ett gammalt träfönster och det håller på att falla sönder i sina beståndsdelar så ska man såklart byta.

Man kan även vilja byta av andra anledningar. Man kanske behöver ett fönster som öppnas åt andra hållet, eller man kanske tröttnat på att behöva ”öppna upp” fönstret för att putsa insidan.

Ett bra tips om man ska byta är att isolervärdet, U-värdet, ska harmoniera med övriga huset. Investera inte i ”Rolls Royce-fönster” om resten av huset inte lever upp till samma standard.

– Att byta fönster kan ju hjälpa dig att helt byta karaktär på huset, om det är det man är ute efter, säger Lotta entusiastiskt. Valen är många , både vad gäller material, form, färg och stil.

– Och funktion, flikar Micke in. Man kan ju öka eller minska ljusinsläppet, minska strålning och det finns så kallade självrengörande fönster som minskar behovet av rengöring!

Gamla fönster

Har man disciplin och tid till att måla om sina fönster och de är i bra grundskick så finns det såklart pengar att spara, att byta fönster kostar ju en slant. Ett gammalt fönster kan vara friskt och väl värt att renovera trots ett slitet yttre. Det tar många år att spara in kostnaden i rena energibesparingar. I äldre tider valdes fönstervirke med stor noggrannhet och det fanns branschbestämmelser om att bara riktigt tätvuxet kärnvirke fick användas till fönster. På femtiotalet frångick man detta och på 1960-talet massproducerades fönster och fönstrens hållbarhet minskade drastiskt.

Undvik misstag

Hur undviker man missöde när man beställer fönster? Micke tipsar om hur man undviker ett vanligt misstag:

– Ett vanligt misstag man kan råka göra är att beställa fel storlek på sina nya fönster. Så här mäter och anger du måtten: Mät karmen på fönstret, från kant till kant, yttersidorna alltså. Man anger bredden först, sedan höjden.

Lotta fyller i:

– En bra minnesregel för vänster- eller högerhängt både när det gäller dörrar och fönster är att om gångjärnet sitter till höger, när du står på utsidan, så är det högerhängt, och vice versa.

NP Nilsson har bland annat två av Sveriges största fönsterfabrikat, Traryd och Elitfönster, i sortimentet. Vill du titta, klämma och känna är du välkommen till moderna utställningar i Båstad, Ängelholm eller Laholm.

Traryd Fönster är mästare på att bygga stora vackra fönster som släpper in ljuset men lämnar ljudet ute. Under 2012 var de först med att klara Nordens officiella miljömärkning, Svanen, med nya skärpta krav och dessutom först med att tilldelas det internationella certifikatet ”Passivhuskomponent”, något som ställer extremt stora krav på produkten när det gäller material, konstruktion och U-värde.

Elitfönster har tillverkat fönster i Sverige sedan 1924. Det sitter ett Elitfönster i varje hörn av vårt avlånga land, från norr till söder, från slott till koja. Det är alltid deras kunders behov som styrt utvecklingen och de arbetar kontinuerligt med att utveckla sina produkter för att de ska bidra till ett bättre inomhusklimat och spara energi.

Ytterdörren skapar värme och trygghet för hemmet

En ytterdörr består till stor del av trä som är ett levande material. Det är dessutom portalen till hemmet, ett av de första intrycken man förmedlar till både sig själv och andra. För att din dörr ska kännas som ny under en lång tid framöver kräver den underhåll. Olika material och behandling kräver olika underhåll, därför är det viktigt att du vet hur du ska gå tillväga och vilka material du ska använda för att din dörr ska skötas på bästa sätt.

Om oturen är framme

En olycka händer lätt. Man kanske skrapar dörren när man bär något tungt in eller ut, eller barnen kanske leker lite för vilt. Ingen fara, allt går att lösa. Men om färgen skulle nötas bort krävs att du så snart som möjligt målar över med bättringsfärg avsedd för utomhusbruk och i rätt glans och kulör. Använd för ändamålet avsedd färg till reparationer. Små skador repareras med liten pensel, slipa först och maska av. Vid större skador blir det bäst resultatet om hela ytan spacklas, slipas och målas om. Vi hjälper dig att välja rätt verktyg och material.

Micke tipsar kring underhåll av din dörr:

– Det bästa är om man är riktigt ordentlig (en riktig ”Ove”) och en gång om året går över och underhåller dörrens metalldelar. Smörj gångjärnen och spanjoletterna (stängningsbeslaget), justera gångjärn vid behov.

Ta hand om låset

– Använd inte multisprayer och rostlösare som WD-40 och 5-56 till låset! Det ger omvänd effekt och så småningom kärvar det ännu värre. Använd låsolja till lås och cylinder samt låsfett till kolv och gångjärn.

Polardörren – en del av dagen

En ytterdörr är en mycket viktig del i ett hus. Den gör mer än håller vind borta, en ytterdörr skapar värme och trygghet! En öppning, där allt och alla som ska in eller ut ur huset passerar. En ytterdörr används oftast flera gånger dagligen och ska oavsett extrem värme eller kyla gå att stänga!

NP Nilsson samarbetar bland annat med Polardörren, ett norrländskt hantverk sedan 1946. De är passionerade när det gäller ytterdörrar och arbetar hårt med produktutveckling och design. De är mycket observanta gällande trender i mode och möbelbranschen och ligger i framkant när det gäller att ta fram egna produkter. Polardörrens vision är att bli marknadens mest kreativa och flexibla ytterdörrstillverkare. Att genom sitt hantverk tillverka dörrar av hög kvalité och vacker design!

Så tar du hand om din träfasad

Vissa tycker det är meditativt och behagligt att måla huset, andra tycker det är bland det värsta som finns! Vi möter upp fasadexpert Stefan Kristiansson på NP Nilsson i Grevie för att prata virke och fasad.

– Vi börjar med det viktigaste, börjar Stefan, och det är underhållet! Fasadtvätt ska göras, innan det börjar bli för smutsigt och man får för mycket påväxt. Hur utsatt ens hus är beror ju på läge, hustyp och närhet till skog etc. Men tvätta av fasaden så snart du ser början till påväxt, prickar, smuts eller vad det kan vara. Desto tidigare man gör det desto lättare går det. Och använd inte högtryckstvätten!

Dags att måla om?

– När det väl är dags att måla om så var inte dumsnål med din egen tid. Om man är av typen som verkligen gillar hemmaprojekt och älskar att måla så gör för all del det. Men vet det att det blir i princip samma kostnad att köpa grundmålad panel jämfört med ett köpa omålad och en färgburk. Många tänker inte på att ska man grundmåla själv så behöver man mycket utrymme för att göra det, det är långa brädor. Det kan bli fula märken efter när man lägger strö emellan för att kunna stapla på höjden.

Spara ännu mer tid

– Nuförtiden kan man till och med beställa mellanstrukna panellängder, för samma peng som omålad panel + färg + utrustning hade kostat! Det finns timmar och dagar att spara, och svordomar! säger Stefan med ett leende.

En värld av brädor

– Det finns oändligt mycket mer att välja på än det som finns på lager i butiken! Var inte blyg för att kontakta personalen och fråga, för nästan allt går att lösa! Ta med en brädbit så kan vi mäta ut vilken profil det är och beställa hem den. Mot en liten avgift får man det till och med hemlevererat. Då slipper man lägga en halv dag på att transportera sin panel, och man sparar kroppen också. Det är träning nog att byta fasaden, skrattar Stefan.

Vill man se en översikt över alla typer av panel så kan man gå in på http://www.vilmabas.se/ECimsRD/Forms/StartPageRD.vbhtml/X/1/022/022 och se vilka standardiserade profiler som finns.

Norrlandsfasad från Perssons Träteknik

Perssons Träteknik erbjuder ytterpaneler i mycket hög kvalitet, Norrlandsfasad. Som namnet antyder så tas råvarorna från de bästa råvarudistrikten i norra Sverige där virket växt och mognat i ett långsamt tempo, vilket gör det mycket slitstarkt. Grundmålning sker i direkt anknytning med hyvleriet, vilket gör att risken för att smuts eller andra problem, som kan finnas på ytan när ”gamla” varor målas, elimineras. En annan stor fördel är att den kan monteras direkt oavsett årstid eftersom den redan är målad två gånger, efter montering återstår endast en slut-stryknig som kan göras när det passar inom 12 månader.

All panel kan fås i valfri NCS-kulör och det finns ett stort urval av olika profiler att välja på!

Målarhörnan med Ylva

Här har vi samlat lite råd från en av NP Nilssons färg- och målarexperter, Ylva Erlandsson, som arbetar i butiken i Båstad.

Måla fönster

Ett bra förarbete ger ett lyckat slutresultat. Börja med att tvätta, skrapa, slipa, grundolja och kitta innan du sätter igång. Om du har kittade fönster, måla ett par millimeter in på glaset annars ligger vattnet kvar.

Grundmåla fasad

Vid liggande panel, tänk på att grundmåla både in- och utvändigt på brädorna som ska sitta längst ner, för fukten kan krypa uppåt. Vid stående panel tänk på att olja nedersta änden! Låt gärna panelen stå i olja ett tag så blir den ordentligt mättad.

Vilken färg?

När du ska måla om fönster så använd inte vilken färg som helst som du hittar hemma. Fönsterfärg är en specialfärg som är hårdare.

Färgprov

Tänk på att en nyans som ser perfekt ut på en mindre yta kan kännas för mörk eller ljus när det ska täcka en hel vägg. Tips: Köp en liten provburk och provmåla en större del av väggen.

Och sist men inte minst: detta är såklart bara några kortfattade råd i allmänhet. Det bästa är att komma in och träffa en expert på ditt lokala NP Nilsson och få specifika råd för ditt hus!