Jakob Lilja döms för misshandel.

Jakob Lilja döms för misshandel.

Jakob Lilja döms för misshandel

Får villkorlig dom och böter

Av
Gustav Persson

HOCKEY. Jakob Lilja döms för misshandel. Den tidigare Röglespelaren får villkorlig dom och böter efter crosscheckingen på Malmös Jens Olsson.
Det var i derbyt mellan Malmö Redhawks och Rögle den 5 mars 2015 som Jakob Lilja, då i Rögle, crosscheckade Malmö Jens Olsson i nacken. Olsson tvingade lämna isen och föras till sjukhus.
Lilja blev avstängd tio matcher men åtalades också för misshandel. Lilja har hela tiden nekat till brott och Olsson har sagt att han inte velat se en fällande dom.
Så blev det inte. Lilja döms för misshandel och får villkorlig dom och 40 dagsböter á 650 kronor.
Chefsrådmannen Lennart Strinäs säger så här i ett pressmeddelande om hur tingsrätten har resonerat i skuldfrågan: 
”En ishockeyspelare anses generellt ha gett sitt samtycke till att under spelet utsättas för sådana fysiska angrepp som faller inom ishockeyns regelverk, t.ex. hårda men regelrätta tacklingar. Den nu aktuella gärningen har dock inneburit att den åtalade spelaren – bakifrån och när pucken inte var i närheten – med användande av båda händerna har utdelat ett kraftigt slag med klubban mot den andre spelarens oskyddade nackparti. En sådan gärning ryms inte inom det generella samtycket till fysiska angrepp och spelaren har därför gjort sig skyldig till misshandel.”

Publicerad 31 March 2017 11:00