Ängelholm Outdoor siktar mot publikrekord under bar himmel. Foto:Fredrik Rubin

Ängelholm Outdoor siktar mot publikrekord under bar himmel. Foto:Fredrik Rubin

Utesport för innefolk

INNEBANDY/ÄNGELHOLM. Med start den 28 juli förvandlas Ängelholm till innebandyns högborg. Ängelholm outdoor är världens största tävling i sitt slag menar arrangörerna.
Då inomhussporten beger sig ut i staden är det med modifierade regler där fokus lagts vid fart och fläkt. På en mindre plan, tjugosex meter lång och tretton meter bred, spelas intensiva matcher.
– Varje match är tolv minuter lång och spelas i ett intensivt tempo med tre spelare i varje lag plus en målvakt. Planens egenskaper är sådan att det redan efter tre meters förflyttning ges skottmöjlighet. Det blir i princip målchanser hela tiden. Skulle en match sluta oavgjort tar domaren med lagen till en särskild straffbana, varje match måste sluta med en vinnare och en förlorare, säger Glenn Stjernkvist arrangör för Ängelholm Outdoor med ett förflutet som innebandytränare på elitnivå såväl nationellt som internationellt.

Från knatte till senior

Evenemanget startade redan för fem år sedan och har vuxit sedan dess. Föregående år sågs hela 255 lag vara anmälda med omkring 40 procent kvinnliga deltagare. Under årets tävlingar återfinns klasser för såväl rullstolsburna, knattar och seniorer. Målet är att omkring 330 lag ska vara anmälda till vad som avser att bli en folkfest med en rad kringarrangemang.
– Det är en unik tävlingsform, överlägset störst i världen. Förra året kom omkring 23 000 besökare sett över de två veckorna. I år förväntar vi oss en publik på omkring 25-30 000. Det enda som vi inte kan styra över är vädret, vid fukt blir planen hal så morgonens dagg och kvällens dis avgör hur länge matcherna kan pågå, säger Mikael Gräntz arrangör och tidigare innebandydomare på elitnivå med dömd SM-final i bagaget.

Outdoor challenge

Inom Ängelholm Outdoor spelas även en av innebandyförbundet sanktionerad tävling i vilken delar av den svenska eliten kommer att delta. I Outdoor challange spelas matcher i två femtonminuters halvlekar med fem spelare på plan, givetvis utomhus.
– För att ro ett sådant här stort evenemang i hamn krävs täta samarbeten, inte minst tillsammans med Hamnföreningen liksom Ängelholms kommun. Nästa år, då Ängelholm firar 500 år, tas ytterligare steg för Ängelholm Outdoor, säger Glenn Stjernkvist.

Fredrik Rubin
fredrik.rubin@lokaltidningen.se

Publicerad 23 July 2014 12:00