Johanna Lundqvist Björn är aktuell med nya böcker.

Johanna Lundqvist Björn är aktuell med nya böcker. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

Vill göra det lättare att prata om sorg och känslor med barnen

Släpper nya böcker på temat

BJÄRE.

Johanna Lundqvist Björn är grafiska formgivaren och illustratören som blivit känd för sina lekfulla illustrationer och mönster. Nu ger hon ut barnböcker på temat känslor.

Av
Martin Wingren

Johanna Lundqvist Björn är aktuell med två böcker, tillsammans med författaren Linda Palm. Dels en som ingår i en serie på temat "Upptäck platsen" och dels en om sorg hos barn.

– Den är för de yngsta barnen, allt från att säga hejdå på förskolan till längre sorg efter att man har mist någon. Hur man kan hjälpa barnen att bekräfta deras känslor och lättare prata om det, säger Johanna Lundqvist Björn.

Boken "Sorg på olika sätt" är tänkt att bli del av en serie, där två nya delar kommer ut under nästa år.

– Det blir en serie om känslor, där det kommer en bok om glädje och en om rädsla, säger Johanna Lundqvist Björn och fortsätter:

– Att göra en bok som gör nytta känns bra. Både församlingar, förskolor och sjukhus har hört av sig och varit intresserade. Det är svårt med sorg men genom vårt upplägg, Lindas pedagogiska kunskap, så kan man bekräfta barnens känslor och ge stöd och visa att det är ok att vara ledsen, trött eller arg.

Johanna Lundqvist Björn gör grafiska mönster och illustrationer till böcker.

Johanna Lundqvist Björn gör grafiska mönster och illustrationer till böcker. Foto: Press

Dessutom jobbar Johanna Lundqvist Björn med en bokserie på temat "Upptäck platsen". Tidigare har två delar kommit ut, om kyrkogården och kyrkan. Nu är det dags för julkrubban.

– Det blir samma tänk, en pysselbok för barnen som berättar på ett lekfullt sätt vad som hände och varför vi firar jul.

Framöver kan det bli fler böcker på samma tema med olika platser.

– Vi har tänk att utveckla med fler platser, även utanför kyrkan. Det har varit jättefin respons på böckerna, det känns väldigt roligt. Vi får se vad nästa blir, säger Johanna Lundqvist Björn.

Publicerad 23 November 2019 00:00