Bröderna Anton och Johan Åkesson driver Sjöholms bageri.

Bröderna Anton och Johan Åkesson driver Sjöholms bageri. Foto: Martin Wingren

Bröderna firar sina första fem år med anrikt bageri

ÄNGELHOLM.

För fem år sedan bestod bageriet Sjöholms främst av en butiksdel. Sedan dess har bröderna Åkesson byggt ut kafédelen och även öppnat två filialer. "Vi har en tävlingsnerv och kan inte sitta still", säger de.

Av
Martin Wingren

I helgen blir det kalas på Sjöholms bageri när de två bröderna och delägarna tillsammans med en genom åren allt större personalstyrka firar fem-årsjubileum. Det var Anton Åkesson som tog över Sjöholms för fem år sedan. Han bestämde sig för att behålla namnet.

– En över hundraårig historia vill man inte välta. Det här är ett av Sveriges äldsta bagerier som finns på samma adress, säger han.

Utbyggnaden på innergården har betytt mycket för verksamheten, berättar bröderna Åkesson.

Utbyggnaden på innergården har betytt mycket för verksamheten, berättar bröderna Åkesson. Foto: Martin Wingren

Det första Anton och Johan Åkesson, som då ryckte in som behjälplig broder för att senare bli delägare, gjorde var att riva väggen in till vad som då var personalrum. Och totalrenoverade lokalerna.

– Då var det bara en brödbod, stod det tre personer i kö så var det fullt, säger de.

Anton Åkesson hade arbetat på Sjöholms under och efter sin skoltid och efter att ha säsongsarbetat på olika platser i landet så valde han att flytta tillbaka till Ängelholm och ta över Sjöholms när tillfället uppstod.

Brodern Johan började snart också inom verksamheten, efter att bland annat ha spelat professionell basket i 15 år. Sedan dess har det varit händelserika år för bröderna och verksamheten.

– Vi lever efter mantrat "går man inte framåt så går man bakåt". Vi har en tävlingsnverv och kan inte sitta stilla, säger Johan Åkesson.

För drygt två år sedan byggde de ut kafédelen från 10 sittplatser till 40 med en utbyggnad på innergården. Året därpå öppnade de två filialer, på Valhall park och i Förslöv. Personalen har utökats från 3-4 för fem år sedan till runt 34 personer i dag, om man räknar både hel- deltids- och timanställda.

Sjöholms är ett av de äldsta bagerierna i landet som fortfarande finns på samma adress.

Sjöholms är ett av de äldsta bagerierna i landet som fortfarande finns på samma adress. Foto: Martin Wingren

– Det har betytt jättemycket för verksamheten. Bara utbyggnaden gjorde att vi ökade med 30 procent. Framför allt har vi kunnat ta emot fler kunder och utöka vårt fikasortiment, säger Anton Åkesson.

– Det vände på hela kakan, till det bättre, inflikar brodern.

Framöver finns visioner och drömmar, som bröderna uttrycker det, för verksamheten.

–Vi vill absolut finnas kvar på den här adressen men den börjar bli för liten, vi får inte in en fralla till, säger de och fortsätter:

– Vi har inga planer nu på att öppna nytt bageri på annat ställe utan just nu får det vara som det är. Men för att stilla vårt driv så funderar vi att utöka vårt koncept och varumärke, det talas om en saluhall på Valhall park och där skulle vi vilja vara med och kanske öppna en pizzeria, där man kan ta en bakelse till efterrätt.

Publicerad 22 November 2019 11:35