Åke Ek är personlig tränare.

Åke Ek är personlig tränare. "Ålder är bara en siffra", säger han. Foto: Martin Wingren

"Ingen klyscha – det är aldrig för sent att börja träna"

ÄNGELHOLM.

Åke Ek, 67, är personlige tränaren som vill få fler seniorer att börja träna och skippa rollatorn.

Av
Martin Wingren

Rörlighet, balans och styrka – det är Åke Eks tre motton. Han har tränat hela sitt liv och även varit landslagsryttare. Nu vid 67 års ålder är han personlig tränare på Friskis och Svettis Batterifabriken i Ängelholm.

– Jag tränar personer som är från 30 upp till 85 år. Det är ingen klyscha, det är aldrig för sent att börja träna, säger han.

De flesta av hans tränarkolleger är mellan 35 och 45 år och när Åke Ek möter sina kunder så är det många som uttrycker förvåning över att man kan vara så tränad vid 67 års ålder, berättar den personlige tränaren.

– Hemligheten är att jag har en yngre fru och att jag förutom mina äldre barn även har en 15-årig son. När han vill spela tennis med mig och jag säger att jag inte pallar så säger han att: "Morfar som är 85 år, han är gammal". Så där sätter han ribban för vad som räknas som gammalt, säger Åke Ek och skrattar.

Åke Ek, 67, är personlig tränare.

Åke Ek, 67, är personlig tränare. Foto: Martin Wingren

Om fler seniorer hade börjat träna så hade fallolyckorna minskat och även andra sjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar minskat, menar Åke Ek.

– Hjälpmedel för äldre är bra men problemet är att många börjar använda dem för tidigt. Jag ser de som går med rollator och sedan ställer de ifrån sig den i butiken och går och handlar. Hållningen blir sämre. Jag vill se fler gubbar med käpp istället för rollator eller permobil, säger han.

Han har påbörjat en utbildning i mindfulness, för att varva detta med den fysiska träningen på passen.

– Man ska vara här och nu, för att minska stressen. Den största anledningen till sjukskrivning är psykisk ohälsa, säger Åke Ek.

Styrka är ett av Åke Eks motton, tillsammans med...

Styrka är ett av Åke Eks motton, tillsammans med... Foto: Martin Wingren

För de seniorer som anlitar Åke Ek som personlig tränare så handlar det om att de vill ha motionen för att kunna fortsätta med sina fritidsintressen.

– För att de ska kunna fjällvandra, spela golf, tennis eller arbeta i trädgården. Så att de inte bara kan spela boule efter 70, säger Åke Ek och fortsätter:

– När jag är i hembygdsparken så ser jag många äldre som är med sina barnbarn och som sitter med sina mobiler, medan barnbarnen leker. Istället för att vara med och leka själva. Eller så har de inte rörligheten till det eftersom de inte tränar.

... rörlighet och...

... rörlighet och... Foto: Martin Wingren

... balans.

... balans. Foto: Martin Wingren

Publicerad 19 November 2019 11:34