John Kluge tar med sig Py Bäckman, Sofia Källgren (vissa orter, ej Ängelholm), Linda Lampenius och pianisten Carina E Nilsson på turné.

John Kluge tar med sig Py Bäckman, Sofia Källgren (vissa orter, ej Ängelholm), Linda Lampenius och pianisten Carina E Nilsson på turné. Foto: Pressbild

Linda Lampenius och Py Bäckman på traditionell julturné

ÄNGELHOLM.

För 26:e året ger sig John Kluge ut tillsammans med gästartister på en julturné. "Det som gör att publiken återkommer är att vi håller oss till en traditionell jul", säger han.

Av
Martin Wingren

Julturnén "Änglaljus" hämtade John Kluge inspiration till från sin barndom.

– Det är en tradition vi tagit från julottan, när man gick upp tidigt som liten och pulsade fram i snön till kyrkan och såg imman på rutorna och alla ljus. Oavsett om man är religiös eller inte så är det mysigt och jag ville ha den känslan på vaken tid, säger John Kluge.

Turnén hade sitt första år 1993 och under åren har det varit olika gästartister.

– Då fanns det inte så många julkonserter. Det som gör att publiken återkommer till oss är att vi håller oss till en traditionell jul. Publiken får använda alla sina sinnen, från när de får pepparkakor i entrén till att få se fina kläder och känna sig berörd av sångerna. Vi spelar på alla typer av känslor, säger John Kluge.

I år är Linda Lampenius och Py Bäckman med på turnén. Den medverkande kören varierar från ort till ort och är lokal.

– Då får de en möjlighet att exponera sig och kanske få nya medlemmar, det är något som jag vill ge och julen handlar om att ge, säger arrangören och fortsätter:

– Linda Lampenius sjunger genom sin fiol, hon spelar gudomligt. Py Bäckman är vår nationalskatt när det gäller att skriva texter, hon hittar ord för det vi känner.

Turnén sträcker sig över 19 orter, från Malmö i syd till Piteå i norr. I Göteborg, Stockholm, Borås och Karlstad är Sofia Källgren med som artist. Ängelholm blir en ny ort för John Kluge.

– Det ska bli kul att få komma dit, säger han.

Änglaljus

19 december, Jarl Kulle-scenen i Ängelholm

Publicerad 15 November 2019 11:30