PRO samlade in namn mot tänkta besparingar inom äldreomsorgen. Från vänster Inga Olsson, Lars Johansson, Roland Andersson, Om Nilsson, Laila Hansson, Lars Olle Tuvesson, Gun-Britt Bergman och Lars Stenberg.

PRO samlade in namn mot tänkta besparingar inom äldreomsorgen. Från vänster Inga Olsson, Lars Johansson, Roland Andersson, Om Nilsson, Laila Hansson, Lars Olle Tuvesson, Gun-Britt Bergman och Lars Stenberg. Arkivfoto: Martin Wingren

Protester gav resultat – besparingar plockas bort

ÄNGELHOLM.

I de blågrönas budgetförslag fanns det med besparingar på trygghetsvärdar. Något som i sista minuten plockades bort. "Det är många som engagerat sig", säger ordföranden för PRO som är en av de instanser som protesterat.

Av
Martin Wingren

Det var under kommunfullmäktigemötet i måndags som kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) gjorde en vändning när det gällde de föreslagarna besparingarna på trygghetsvärdar inom äldreomsorgen och även projektet kallat Ung omsorg.

– Vi ser att här blir konsekvenserna för stora och vill att man tittar en vända till innan man sätter ned foten, säger Robin Holmberg.

Den föreslagna besparingen på Ung omsorg om en halv miljon kronor plockas bort liksom de tidigare föreslagna besparingarna på trygghetsvärdarna på trygghetsboenden om 1,68 miljoner kronor.

Nämnden för omsorg och stöd ska utvärdera dessa två satsningar vidare och återkomma med svar om trygghetsvärdarna senast 31 maj 2020 och om Ung omsorg den 31 augusti 2020.

– De här sakerna måste vi utvärdera och därför yrkar jag på att vi ger nämnden för omsorg och stöd i uppdrag att utvärdera och ge svar på hur arbetet fungerar i dagsläget samt förslag på hur trygghetsvärdar kan organiseras och finansieras efter 2020, säger Robin Holmberg.

Den spontana reaktionen från PRO, en av instanserna som protesterat mot besparingarna genom bland annat en namninsamling och något som Lokaltidningen rapporterat om tidigare, var glädje. Om än med reservation inför om frågan åter blir aktuell.

– Skönt, det är en positiv grej i så fall, om de behåller både trygghetsvärdar och Ung omsorg så är vi väldigt tacksamma.Vvi har ju haft våra åsikter om båda, säger ordföranden Lars Stenberg som tror att protesterna kan ha haft effekt:

– Jag tror att det kan ha påverkat. Det har ju inte bara varit vi, det har varit många insändare och andra som engagerat sig. Men vi kommer att fortsätta ha det under lupp, fortsätter han.

Publicerad 12 November 2019 10:08