Budgeten debatterades och klubbades på senaste kommunfullmäktigemötet. Robin Holmberg (M) och Lars Nyander (S) på de infällda bilderna.

Budgeten debatterades och klubbades på senaste kommunfullmäktigemötet. Robin Holmberg (M) och Lars Nyander (S) på de infällda bilderna. Foto: Arkiv/skärmdump engelholm.se

Blågrön budget klubbades efter lång debatt

ÄNGELHOLM.

De blågrönas budget, där en utredning inför Ängelholmspaketet är en av punkterna, gick igenom i kommunfullmäktige.

Av
Martin Wingren

Att det går bra för Ängelholm på flera punkter men att det ekonomiska läger ser kärvare ut. Det är både de styrande och oppositionen ense om. Men där de blågröna vill se besparingar och effektiviseringar ville Socialdemokraterna se en skattehöjning för att höja kommunens intäkter.

– Trots allt så går det bra för Ängelholm, vi växer så det knakar. Har många nya skolor på gång, flera viktiga projekt har kommit igång under året. Klättrar i Svenskt näringslivs ranking och finns nu på plats 17, sade Robin Holmberg (M) under fullmäktigemötet och fortsatte:

– Ska vi fortsätta att ha råd med den välfärd vi vill ha i vår kommun så måste vi titta på hur vi får pengarna att räcka längre. Det kan vara en så enkel grej som att titta på om vi kan ersätta mantimmar med robotgräsklippare. Så här måste vi jobba inom alla verksamheter, med digitalisering, med effektivisering och nya smarta sätt att göra saker som vi gjorde på ett lite annorlunda sätt förr.

Socialdemokraterna pratade om tre huvudfokus i sin budget:

– Vårt budgetförslag riktar in sig på tre områden som vi vill prioritera: en grundskola där alla elever når sin fulla potential och där lärarnas arbetsmiljö förbättras. En äldreomsorg med kvalitet där personalens villkor är i fokus för brukarnas skull. Och en hembygdspark som lever upp till sin fulla potential som generationspark och besöksmål. För att göra detta så behövs det en skatteökning på 35 öre, säger oppositionsrådet Lars Nyander (S) som menar att det finns en acceptans bland Ängelholmsborna för detta för välfärdens skull.

Publicerad 12 November 2019 09:44