Johan Brinck och Ove Torgny var med och startade Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening år 1988, som ger ut en bok årligen.

Johan Brinck och Ove Torgny var med och startade Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening år 1988, som ger ut en bok årligen. Foto: Martin Wingren

Bokserien om Ängelholm fortsätter efter uppehållet

ÄNGELHOLM.

I över tre decennier har det årligen, förutom förra året, getts ut en bok om Ängelholms historia. Nu har Ängelholmsboken 2019 kommit ut.

Av
Martin Wingren

Om Det var år 1988 som Ove Torgny, Kalle Lind och Johan Brinck startade Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening och började ge ut böcker om bygdens historia. Nu har den 31:a boken nyss kommit från tryckeriet.

– Det var tänkt som en serie från början men vi visste ju inte hur det skulle gå, säger Johan Brinck.

– Men vi sålde 3 000 exempelar innan jul, säger Ove Torgny.

Sedan dess har det blivit många sidor skrivna om Ängelholms historia, utifrån olika perspektiv.

– Det dyker upp idéer hela tiden på vad man kan skriva om. Lokalhistoria är ett av mina främsta fritidsintressen, säger Johan Brinck.

Han är numera pensionerad bibliotekarie som är känd för att hålla i stadshistoriska vandringar, bland annat om kvinnor i Ängelholms historia. Ove Torgny har arbetat som journalist och då bland annat skrivit om Ängelholms historia. Att lära ut om Ängelholms förgångna ser de båda som ett viktigt uppdrag.

– Det handlar om folkbildning och nyfikenhet. Varför heter gator som de gör, varför ser det ut som det gör i dag. Man ska veta något om det förflutna när man bor på en ort, annars saknar man något. Genom vår verksamhet har vi säkert stimulerat intresset för historia, säger Johan Brinck.

Ängelholmsboken 2019 handlar om stadens en gång i tiden betydande läderindustrier.

– Ängelholm hade en väldigt stor lädernäring. Runt 1940 hade Ängelholm 6 000 invånare, 500 av dem arbetade på Grönvalls läderfabrik och Remfabriken 500 anställda. Tillsammans med underleverantörer till dem så var det kanske tusentals personer som levde på industrin, säger Johan Brinck och berättar lite kuriosa:

– Bollarna i fotbolls-VM 1958 tillverkades i Ängelholm, av Sydläder som i dag heter Protite.

Efter över 30 år, finns det mer att skriva om Ängelholms historia?

– Jadå, dels vandrar ju historien framåt, säger Johan Brinck.

– Och det går att ta nya grepp om saker, säger Ove Torgny.

Idéer saknar de inte.

– Det hade varit intressant att ta upp något om den allmänna rösträtten som fyller 100 år, vad som hände i Ängelholm, det skulle kunna vara ett inslag. Eller något om Sofie Lindstedt, den första kvinnan i Ängelholms stadsfullmäktige. Men vi tar en bok i taget, säger Johan Brinck.

Johan Brinck och Ove Torgny har ett stort intresse för Ängelholms historia.

Johan Brinck och Ove Torgny har ett stort intresse för Ängelholms historia. Foto: Martin Wingren

– Jag skulle vilja göra något på alla tusentals bilder vi tar med mobilen, som sedan försvinner i etern, säger Ove Torgny.

Ständigt efterlyser de bilder från allmänheten, av historisk karaktär.

– Bilder som beskriver något historiskt, någon händelse i Ängelholm tar vi gärna emot, säger de.

Publicerad 07 November 2019 08:00