Lars Nyander och Socialdemokraterna i Ängelholm vill att skatten höjs för att finansiera satsningar inom välfärden.

Lars Nyander och Socialdemokraterna i Ängelholm vill att skatten höjs för att finansiera satsningar inom välfärden. Arkivfoto: Martin Wingren

S vill höja skatten istället för besparingar: "Tror det finns en acceptans"

ÄNGELHOLM.

En skattehöjning med 35 öre för att kunna satsa inom välfärden. Det vill Socialdemokraterna med sitt budgetförslag för Ängelholm.

Av
Martin Wingren

– Vi tror att det finns en acceptans för en skattehöjning om det ger fler anställda inom äldreomsorgen, mindre klasser i skolan och fler lärare, säger oppositionsrådet Lars Nyanders (S) och fortsätter:

– Det är aldrig kul att höja skatten men kommunen har ingen annan långsiktig inkomstkälla. Skatten har höjts förr under de senaste tio åren, både av de blå och de röda och det kan komma att behövas fler höjningar.

Med intäkterna från en höjd skatt vill Socialdemokraterna satsa på välfärden: äldreomsorgen och skolan men även på hembygdsparken som de lyfter fram som en viktig tillgång för Ängelholm.

– Vi vill satsa 15 miljoner kronor på skolan och sätta ramen för verksamheten men inte gå in på detalj, det är de som är ute och arbetar i verksamheten som är experter på det, var pengarna ska läggas för att ge bäst effekt, säger Lars Nyander.

Äldreomsorgen är också prioriterad i budgeten, även där satsas 15 miljoner kronor enligt S-förslaget.

– Det måste finnas tillräckligt med personal för att de anställda inte ska gå på knäna, vi talar om fler händer inom vården. Heltid ska vara norm och det ska inte vara några delade turer. Vi vill satsa på aktivitetssamordnare för att motverka ensamhet bland äldre, säger Lars Nyander.

Bland övriga förslag på satsningar nämns en tillgänglighetssamordnare och att syn- och hörselinstruktörer ska kunna finnas kvar.

– Det är lite pengar men tjänster som betyder oerhört mycket för de berörda, säger Lars Nyander.

En tredje stor punkt i budgetförslaget är satsningar på hembygdsparken – fler arrangemang och en trafikskola.

–Hembygdsparken är något som ligger väldigt nära, centralt och det kostar inget. Där finns lekplats, kultur, rörelse och ibland glömmer vi bort det. Vi vill få in barnperspektivet mer och vill att skolor utnyttjar parken mer, säger Lars Nyander.

Bland övriga S-förslag på satsningar finns bland annat kommunalt nyårsfirande utan fyrverkerier, toaletter och omklädningsrum till friidrottsarenan och seniorkort inom kollektivtrafiken från 70 år.

Publicerad 06 November 2019 11:30