De styrande i Ängelholm vill att det blir tydligare rutiner för hur eventuella IS-återvändare ska hanteras.

De styrande i Ängelholm vill att det blir tydligare rutiner för hur eventuella IS-återvändare ska hanteras. Arkivfoto: Lokaltidningen

Blågröna vill kunna ta tydligare tag mot IS-återvändare i Ängelholm

"Vi vill ha grepp om frågan"

ÄNGELHOLM. Det blågröna styret vill få ett tydligare grepp kring hur framtida eventuella IS-återvändare ska ha hanteras.

Av
Martin Wingren

Familje- och utbildningsnämden har gett i uppdrag till Lärande och familj att se över möjligheterna att införa en modell likt den så kallade Stockholmsmodellen, som är ett sätt för kommuner att arbeta för att kunna hjälpa till att lagföra IS-återvändare.

– Vi har tittat på hur Stockholm har gjort och även fått tips från Helsingborg som är på väg att införa samma, säger Sven-Ingvar Borgquist (M) som är ordförande i familje- och utbildningsnämden till Lokaltidningen.

Säpo har sammanställt en lista på 41 kommuner som kan vänta sig IS-återvändare, Ängelholm är i nuläget inte en av dessa. I Skåne är det Malmö, Landskrona, Lund och Kristianstad som berörs enligt Säkerhetspolisens lista. Men Sven-Ingvar Borgquist menar att det handlar om att ha förberedelse för om detta skulle ändras.

– Om det skulle hända så vill vi ha en modell så vi vet hur vi ska göra, vi vill ha grepp om frågan. Skillnaden blir att vi kan vara säkra på att informationen går vidare, säger ordföranden.

Stockholmsmodellen går i korthet ut på att när någon av stadens verksamheter får information om misstänkta krigsbrott, folkmord eller brott mot mänskligheten ska dessa uppgifter överlämnas till polisen. Sekretessen får brytas om brottet ger mer än ett år i fängelse, enligt socialtjänstlagen och Stockholms stad har instruerat sina anställda som arbetar med socialtjänstlagen att göra just detta. Men det ska enligt modellen inte vara en enskild socialsekreterare som står som uppgiftslämnare till polisen.

– Det ska vara nämnden som tar beslutet och som står som den som lämnat uppgifter, säger Sven-Ingvar Borgquist och fortsätter:

– Nu har vi lämnat uppdraget till förvaltningen som får titta på detta och ge svar om det är genomförbart eller inte.

Publicerad 06 November 2019 05:00