Fortsatta fyrverkerier i Ängelholm vid nyår.

Fortsatta fyrverkerier i Ängelholm vid nyår. Genrebild: Adobe Stock

Nedröstat förslag: Fortsatta fyrverkerier vid nyår

Nej i fullmäktige till förslag om att ersätta med ljusshow

ÄNGELHOLM.

Nyår kommer fortsatt att firas med fyrverkerier i Ängelholm. Kommunfullmäktige röstade nej till ett förslag om att ersätta med en ljusshow.

Av
Martin Wingren

Det var Socialdemokraternas Mikael von Krassow som skrivit en motion om att av hänsyn till miljön och djuren ersätta fyrverkerier med en ljusshow istället.

– Många kommuner i Sverige har ju bytt ut kommunalt arrangerade fyrverkerier till ljusshower vid nyår och andra arrangemang. Orsaken är hänsynstagande till djuren och miljön, många djur blir skrämda av de höga ljuden från fyrverkerier som orsakar dem stort lidande. Fyrverkerier sprider också ut många kemikaliepartiklar som är skadliga för miljön, säger han under måndagens kommunfullmäktigemöte.

Förslaget röstades dock ned i kommunfullmäktige.

Nämnden för kultur, idrott och fritid har tidigare föreslagit att motionen skulle bifallas och att medel till nyårsfirande med ljusshow skulle tillföras år 2021. Men kommunstyrelsens arbetsutskott menar att en ökad kostnad för ljusshow ej ryms inom befintlig budget och föreslår därför avslag på motionen.

– Det här är inte så enkelt som det verkar. Att ta fram något speciellt till nyårsfirandet kräver noggrann planering. Det här årsskiftet som kommer så kommer det att vara fyrverkerier för att vi hittar inte någon annan lösning. Men vi har fått bollen tillbaka från kommunstyrelsen att titta vidare och det gör vi just nu. Frågan är bara klarar vi av att göra en ljusinstallation som syns för hela staden, säger nämndens ordförande Charlotte Engblom (L).

Liss Böcker (C) är av samma åsikt:

– Centerpartiet tycker att motionen är bra med bra intentioner. Med tiden kommer fyrverkerierna försvinna av sig själv. Tycker att nämnden för kultur, idrott och fritid ska få jobba vidare med en annan lösning, det kanske kan vara något helt annat, säger hon.

Publicerad 03 November 2019 00:00