Jim Nilsson på krogen 19Hundra.

Jim Nilsson på krogen 19Hundra. Arkivfoto: Wilhelm Nilsson

Krog tar upp kampen mot droger

ÄNGELHOLM. Krogen 19Hundra tar initiativ till hårdare regler för att stävja narkotikaanvändande. "Man måste sätta ned foten", säger Jim Nilsson som driver krogen.

Av
Martin Wingren

Narkotika i krogmiljö har blivit allt vanligare de senaste åren, menar Jim Nilsson på 19Hundra. Där har man sedan en tid kameraövervakning i förebyggande syfte för att öka tryggheten för både personal och gäster men även infört en regel om att bara en person åt gången får gå in på toaletten, för att motverka att droger används och säljs där inne.

– Vi börjar bli omgivna av narkotika dagligdags. Ungdomar i 18-20-årsåldern kommer in på vardagar och är påverkade av narkotika. Det är många som inte är på krogen för att festa och ha kul utan för att göra business med droger. Det tycker vi är en tråkig förändring och då måste man sätta ned foten, säger Jim Nilsson.

Samtidigt som han inte vill skrämma bort gäster så tycker han att det är viktigt att ta upp frågan.

– Folk döljer det inte på samma sätt som förr utan kan sitta öppet i baren och prata om att prova droger, jag ser en stor förändring på de åren vi haft krogen. Vi vill att gästerna ska känna sig trygga och att det är en bra miljö på krogen, säger Jim Nilsson och fortsätter:

– Det är tryggt att ha kameraövervakning, det är en säkerhetsfråga både för personalen och gäster. Och kommer man hit för att göra business med droger så ska man känna sig övervakad.

Krögaren menar att det behövs samverkan mellan flera aktörer för att motverka drogproblematiken.

– Fler krögare som har större problematik borde ta tag i det. Poliser borde röra sig ute mer och göra kontroller. Det här kräver ett samarbete mellan kommun, polis, förebyggande arbete i skolan och krögare. Och föräldrar borde ha bättre koll på sina ungdomar, säger Jim Nilsson och fortsätter:

– Det här får inte drogerna att försvinna men det försvårar i alla fall och tar bort det härifrån. Folk ska komma hit för att äta, dricka och ha kul, säger Jim Nilsson.

Publicerad 02 November 2019 00:00