Bob Hansson var med när Rutan på Stortorget firades.

Bob Hansson var med när Rutan på Stortorget firades. Foto: Martin Wingren

Bob Hansson firade Rutan på Storgatan

ÄNGELHOLM.

Den fredade zonen Rutan på Storgatan invigdes för ett år sedan. Detta firades i samband med kulturveckan. Poeten Bob Hansson tog plats i rutan och föreläste.

Av
Martin Wingren

Även om det kan vara svårt att mäta hur många som använt Rutan så behövs budskapet, menar Kristina Klang på fritidsverksamheten MK-huset, som kom med idén om att även Ängelholm skulle få en ruta.

– Det är ruta nummer tre i världen, det är en frizon där det är allas skyldighet att hjälpa den som ställer sig i rutan, säger Kristina Klang och fortsätter:

Kristina Klang tog intiativ till att Ängelholm skulle få en egen ruta.

Kristina Klang tog intiativ till att Ängelholm skulle få en egen ruta. Foto: Martin Wingren

– Budskapet behövs, den 31 oktober kommer att vara Rutans dag och om det är någon som vill använda rutan för något evenemang så är det bara att höra av sig.

Valet på att hålla tal i samband med ettårsfirandet blev poeten Bob Hansson.

– Han är en bra, lättsam person som är lätt att lyssna på och hans budskap stämmer bra överens med rutans, säger Kristina Klang.

Bob Hansson intog rutan och pratade bland annat om allas värde.

– Rutan är ett fantastiskt konstverk, som är till för gatan och inte för galleriet. Det är en ära att få vara en del av det, säger Bob Hansson.

– Vi behöver vara där för varandra, man kan börja i den här rutan två minuter varje vecka, fortsatte poeten.

Det var förra året som Rutan invigdes av regissören Ruben Östlund och filmskaparen Kalle Boman. Rutan är en frizon där det ska råda jämlikhet och tillit, om någon ställer sig i rutan är tanken att folk i omgivningen ska hjälpa personen.

– Det är en symboliskt laddad plats som jag liknar vid ett övergångsställe, alla vet att strecken i marken visar att man ska ta ansvar och stanna för fotgängare, sade Ruben Östlund i en intervju med Lokaltidningen i samband med invigningen förra året.

Poeten Bob Hansson på Storgatan.

Poeten Bob Hansson på Storgatan. Foto: Martin Wingren

Publicerad 31 October 2019 16:00