Bilarna köptes loss av en tysk man som jobbade på en bilfabrik. Därefter köpte skåningen nio bilar av tysken utan att betala moms.

Bilarna köptes loss av en tysk man som jobbade på en bilfabrik. Därefter köpte skåningen nio bilar av tysken utan att betala moms. Foto: Adobe stock

Bilsamlare fast i storsatsning mot skattefusk

Skåning undanhöll moms för 1,1 miljon kronor

SKÅNE.

Nu har en skåning åkt fast i Skatteverkets satsning mot allvarligt skatteundandragande. Mannen är en storskalig bilsamlare som köpt bilar direkt från en anställd på en bilfabrik.

En man i Skåne får en ordentligt skattesmäll efter att Skatteverket upptäckt stora felaktigheter i deklarationen. Mannen upptäcktes i myndighetens särskilda program mot storskaligt skattefusk.

Jag har inte gjort någon brottsanmälan. Jag får inte svara på om det kommer att göras.

– Vi har ett dataprogram som kör urval på momsdeklarationer. Jag fick en träff som hamnade i min inkorg och började utreda det här, säger Michael Nemec, på Skatteverket i Halmstad.

Mannen har under flera år köpt nio bilar från ett tysk par. Mannen i familjen jobbar på en bilfabrik och har köpt fordonen direkt från fabriken och därmed varit första ägare.

Skåningen menar att familjen har sålt bilarna som privatpersoner och har redovisat affärerna enligt regler för vinstmarginalbeskattning.

Men det är helt fel enligt Skatteverket som slår fast att mannen i den tyska familjen är en företagare sedan 2018 och att betrakta som en beskattningsbar person sedan längre tillbaka eftersom han köper och säljer 3–5 bilar per år.

– I Sverige hade vi aldrig godtagit att någon köper och säljer bilar utan att beskattas, säger Michael Nemec.

Tyska skattemyndigheten är informerad.

Skåningen hävdar att han fått klartecken för upplägget av en person på Skatteverket och att han därför handlat i god tro men det är inte bevisat enligt myndigheten.

Mannen har undanhållit moms på inköp av bilar på över en miljon kronor. Nu får han ett skattetillägg för fusket på 152 000 kronor och 27 000 kronor i ränta.

Mannens skattesmäll lindras dock av att Skatteverket beslutat att betala tillbaka 400 000 kronor på grund av att det justerat intäkterna på grund av högre utgående moms i mannens deklarationer över åren 2016-2018.

Summan av kardemumman är dock att skåningen ska betala nästan 800 000 kronor till Skatteverket.

– Jag har inte gjort någon brottsanmälan. Jag får inte svara på om det kommer att göras, säger Michael Nemec.

Skatteverkets program Allvarligt skatteundandragande

Programmet ska begränsa utrymmet för missbruk av systemen och motverka och åtgärda allvarligt skattefusk kopplat till bland annat svartarbete, handel över gränserna och utnyttjande av utbetalningssystem.

Publicerad 30 October 2019 12:44