Trailloppet Kullamannen lockar som vanligt ett stort antal löpare till nordvästra Skåne. I år deltar rekordmånga på den längsta distansen som går genom tre kommuner – Båstad, Ängelholm och Höganäs.

Trailloppet Kullamannen lockar som vanligt ett stort antal löpare till nordvästra Skåne. I år deltar rekordmånga på den längsta distansen som går genom tre kommuner – Båstad, Ängelholm och Höganäs. Foto: Kullamannen

Rekordmånga vill springa Kullamannens längsta lopp

Sträcker sig genom tre kommuner och 12 naturreservat

NORDVÄSTRA SKÅNE.

Historiskt många löpare ska ta sig an Kullamannens längsta distans. 600 deltagare har anmält sig till det 16 mil långa loppet som går under namnet Kullamannen Ultra "Himmel, Hav & Helvete" och går genom Båstad, Ängelholm och Höganäs kommun.

Av
Lotta Venhagen

Den 1-2 november är det dags för den nionde upplagan av trailloppet Kullamannen. Trycket på platserna har som vanligt varit högt och samtliga av de 2 250 startplatserna är fyllda liksom reservlistan med 500 namn.

Det populäraste loppet har 1 050 löpare anmälda. Det går på Kullabergs norra sida och kallas Dödens zon.

– Det är ett tekniskt brant och lerigt lopp på 22 kilometer som går över 1 000 höjdmeter. När vi startade Kullamannen var det många som bröt det här loppet, men nu är folk mycket bättre förberedda. Det är inte så många som bryter på de kortare distanserna, men när vi kommer upp på Ultra då blir det rena blodbadet, säger Per Sjögren, som är medarrangör och grundare av trailloppet.

Personer från 15 olika länder kommer till start och till det längsta loppet Kullamannen Ultra "Himmel, Hav & Helvete" som sträcker sig över 100 miles, cirka 16 mil, har nästan 600 deltagare anmält sig.

– Det har aldrig hänt utan är ett historiskt stort antal.

Dödens Zon är ett 22 kilometer långt lopp på Kullabergs norra sida som har stora tekniska utmaningar. Detta lopp är också det populäraste med över 1 000 startande.

Dödens Zon är ett 22 kilometer långt lopp på Kullabergs norra sida som har stora tekniska utmaningar. Detta lopp är också det populäraste med över 1 000 startande. Foto: Kullamannen

Ett lopp, det på 88 kilometer, har arrangörerna fått ställa in efter att det blev nej från länsstyrelsen. Nyheten dogtrail, det vill säga att man springer med sin hund i sele, fick nej till att genomföras på Kullaberg och flyttas istället till skogen vid Råbocka i Ängelholm.

– Det gäller att vara kreativ när man håller på med Kullamannen och kunna ändra saker i sista stund. Det är hela tiden en balansgång mellan myndigheter och markägare, säger Per Sjögren och tillägger:

– Vi har ett bra samarbete med länsstyrelsen, men vi är hårt granskade både före och efter loppet. De ansåg att vi utökat loppet när vi skapade fler klasser trots att vi har samma antal deltagare.

Per Sjögren är en av grundarna och arrangörerna bakom trailloppet Kullamannen.

Per Sjögren är en av grundarna och arrangörerna bakom trailloppet Kullamannen. Arkivfoto: Martin Wingren

Arrangörerna av loppet är vana vid att tävlingen är satt under lupp av länsstyrelsen dit de måste söka dispens varje år, men Per Sjögren menar att det inte är rimligt att just Kullamanen är så hårt granskad och vill sätta det i perspektiv till hur besökstrycket på berget ser ut övriga delar av året.

– Enligt länsstyrelsens egna siffror vandrar 115 000 personer på Kullaberg mellan mars och augusti och det är under den känsliga perioden. Sedan under en helg i november släpper vi ut 2 250 personer, inte alla på en gång utan i intervaller, och de har aldrig hittat något slitage efter vår tävling för vi springer på så pass bra stigar.

De nya föreskrifterna för naturreservatet på Kullaberg ser han som positiva, trots att en av punkterna förbjuder tävlingar med fler än 150 deltagare.

– Vi är emot att man lägger ut en bombmatta av regler, men nu har vi för första gången en riktigt punkt som vi kan söka dispens för. Vi tolkar det som att alla som har en form av aktivitet på berget ska göra en redovisning av sin verksamhet och det tycker vi är bra. Att det är lika för alla, säger han och fortsätter:

– Jag tror många reaktioner bygger på att folk är oroliga för vad som ska ske. Vi upplevde nog samma frustration de första åren när vi sökte dispens, men under åren har det gått bra att ha en dialog och det brukar bli ganska vettigt.

Publicerad 22 October 2019 00:00