A-lagsspelarna Mattias Sjögren och Daniel Zaar träffar förskolebarn på Vita Villans förskola för att prata källsortering och återvinning som en del av hockeyklubbens verksamhet Grönvit hållbarhet.

A-lagsspelarna Mattias Sjögren och Daniel Zaar träffar förskolebarn på Vita Villans förskola för att prata källsortering och återvinning som en del av hockeyklubbens verksamhet Grönvit hållbarhet. Foto: Lotta Venhagen

Här pratar elitspelarna skräp med förskolebarnen

Rögles A-lag ska väcka intresse för miljön och hållbarhet

ÄNGELHOLM.

De befinner sig i toppskiktet av SHL men just nu får spelarna i Rögle BK:s A-lag även ta sig an en annan slags utmaning. Nämligen att träffa femåringar för att få frågor och prata om återvinning och källsortering

Av
Lotta Venhagen

Samarbetet med Ängelholms förskolor är ett led i Rögles utveckling av verksamheten Grönvit hållbarhet. Genom ett rullande schema får elitspelarna åka ut till olika förskolor för att träffa barnen och ha en dialog om hållbar utveckling.

Vid det här tillfället är det Daniel Zaar och lagkapten Mattias Sjögren som är på plats och flera av barnen på Vita Villans förskola har dagen till ära tagit på sig Rögletröjor. Ett antal vita soptunnor står på golvet och barnen får hjälpas åt att sortera skräpet Röglespelarna har med sig. Därefter får alla en liten egen soptunna för att kunna samla skräp när de är ute. På frågan om vem som vill lära sig att bli en grönvit hjälte räcks många händer upp mot taket.

– Det är viktigt att man lär sig om det här i tid och det känns rätt att lära den här generationen att bli medveten, säger Mattias Sjögren.

Hur mycket påverkar det att ni Röglespelare är här tror ni?

– Det är ju ganska små barn och de vet kanske inte vilka vi är personligen, men varumärket Rögle har de koll på och kanske blir det här lite roligare då, fortsätter han.

Läs mer:

Jacqueline Rosberg är ansvarig för Grönvit hållbarhet och hon menar att klubben har ett ansvar att använda kraften i sitt varumärke till att påverka barn och unga även utanför isen.

– Vi är den största föreningen i regionen och med det följer ett ökat ansvar. Det är häftigt att se killarnas samspel med barnen, barnen lär dem saker också. Barnen har goda kunskaper så det handlar inte så mycket om att lära ut som att entusiasmera ett beteende och förstå rollen i kretsloppet Idolskapet finns redan i låga åldrar och med det blir det lite roligare att prata om sopor och skräp, säger hon och tillägger;

– Vi gör det här arbetet tillsammans med barnen. Barnen är det centrala och att det är utifrån deras perspektiv vi formar arbetet.

Läs mer:

Till en början kommer sex förskolor att få besök av olika Röglespelare. Tanken är att fler ska delta och besöken ska koppla an till förskolornas tidigare arbete med hållbar utveckling för att skapa meningsfullhet för barnen. Susanne Rimsby är förskolepedagog på Vita Villans förskola och hon ser stora fördelar med samarbetet.

– Arbetet med en hållbar framtid är ett prioriterat område och det här ger en annan dimension till det arbetet. Det sätter spår i leken också, som de här små soptunnorna de får som de plockar upp skräp från gården i – eller har soptunnerace med.

Publicerad 09 October 2019 11:41