Budgeten för 2020 är presenterad.

Budgeten för 2020 är presenterad. Arkivfoto: Lokaltidningen

Utredning inför Ängelholmspaketet och kortare omsorgsköer – så vill de blågröna satsa nästa år

ÄNGELHOLM.

Att kapa köer inom omsorgen är en av de stora punkterna i de blågrönas budget för 2020. Dessutom förbereds det inför Ängelholmspaketet.

Av
Martin Wingren

Det går bra för Ängelholm. Men orosmolnen hopar sig inför 2021/2022. Det konstaterar kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M), när han presenterar budgeten för 2020. En svagare konjunktur väntar, utvecklingen av skatteintäkterna är sämre, fler barn, unga och äldre ställer större krav på kommunen samtidigt som det finns ett stort behov av verksamhetslokaler. Så är de ekonomiska förutsättningarna för de närmaste åren. Skattesatsen ska behållas på nuvarande nivå, 20,49 kronor.

För budgeten 2020 gör kommunen ett resultat på 17,3 miljoner kronor men plus minus noll väntas de två kommande åren efter det. Miljoner väntas i budgeten användas till att kapa köer till bland särskilda boenden.

– Det kommer inte dröja länge innan kommunen har 50 000 invånare, Ängelholm är inte längre en liten stad. Men det kommer att ställa stora krav på kommunen. År 2021-2022 ser det sämre ut för kommuner i allmänhet och staten behöver skjuta till pengar, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

I budgeten för 2020 prioriteras den nya visionen som kommunen ska ta fram, Ängelholms-paketet, där en miljon kronor avsätts för utredningar, digitalisering och effektivisering. Vidare finns till exempel satsningar på Kullavallens läktare, belysning och måltorn.

– Inom välfärden vill vi kapa köer, det blir nya boenden och verksamhetslokaler. Visionen är viktig för att när alla går på ett håll så blir det lättare att få att engagera sig.

Vidare ska det bland annat satsas på en underhållspeng.

– När vi bygger nya områden, gator eller cykelvägar så ska det inte bli en överraskning att dessa ska skötas också, säger Robin Holmberg.

Familje- och utbildningsnämnden tillskjuts fem miljoner kronor. Bland annat till åtgärder mot hemlöshet

– Ett akutboende som vi budgeterar tre miljoner kronor till. Vi måste hitta formen för det men sätter av pengar för det, säger Robin Holmberg.

När det kan vara på plats är osäkert men kommunen tittar på någon slags lösning redan nu i vinter, enligt Karl-Otto Rosenqvist (MP).

– Vi är inte klara med men vi jobbar på att hitta någon lösning, säger han.

I budgeten finns även satsningar på att utöka miljötänket på intraprenad, kommunens gatuservice.

– Med laddplatser och senare bilar som är mer miljövänligare, säger Robin Holmberg.

– Det är viktiga satsningar inför framtiden för att nå klimatmålen, säger Liss Böcker (C).

Åtta miljoner kronor avsätts också för att kommunen ska kunna köpa platser på särskilda boenden, för att få bukt med långa köer.

– Vi ska även se över det långsiktigt, säger Robin Holmberg.

Publicerad 05 October 2019 00:00