Björn Kristiansson startar tillverkning av containerhus i Vejbystrand.

Björn Kristiansson startar tillverkning av containerhus i Vejbystrand. Foto: Martin Wingren/Illustration Bokonsult

Containrar ska omvandlas till hus i Vejbystrand

VEJBYSTRAND.

Containrar som varit ute på haven fulla med last ska omvandlas till moduler som bland annat kan användas som bostad. Tillverkningen är tänkt att snart komma igång i Vejbystrand.

Av
Martin Wingren

Björn Kristiansson, innovatören som driver Bokonsult och som bland annat byggt villor likt stora skepp, fritidshus i form av två tågvagnar och har idéer om husbåtar i Rönne å, är i startgroparna att börja omvandla containrar på sin industritomt i Vejbystrand. Samtidigt ska han bygga sig själv ett nytt kontor utifrån tre moduler.

– Varje container är 13 kvadratmeter inuti och kan användas till allt från extra bostadsyta till sovplatser, tillvaro med soffa och tv till ateljé eller hobbyrum. Kanske för den som har mindre fastighet men behöver extrarum när barn och barnbarn kommer. Eller varför inte ett spa, eller biorum, säger Björn Kristiansson när han visar platsen där produktionen är tänkt att komma igång.

Containrarna köps upp när de varit ute något varv runt jorden till sjöss.

Björn Kristiansson har många idéer för olika hus.

Björn Kristiansson har många idéer för olika hus. Foto: Martin Wingren

– Jag tror att behovet finns. Om allt går vägen så kommer vi snart att bygga om containrar här i Vejbystrand, med inredning och allt. Sedan är de färdiga att lyftas på plats hos kunden. Den väger två och ett halvt ton så den står stadigt, säger Björn Kristiansson och fortsätter:

– Vi kan göra om dem så att de smälter in i den befintliga bebyggelsen, har du ett rött hus med vita knutar så målar vi containern. Sedan är det miljösmart, att man på ett kostnadseffektivt sätt återanvänder en redan byggd enhet

En standardcontainer beräknas kosta från 200 000 kronor, sedan tillkommer olika tillval kunden kan göra.

– Tanken är att vi bygger och inreder dem klara och kompletta med våningssäng, soffa och garderober. Man får plats med mer än man tror i containern. Om kunden har andra önskemål lyssnar vi så klart på det, säger Björn Kristiansson.

Produktionen är tänkt att komma igång redan i höst och leveranstiden av ett containerhus blir cirka 1,5-2 månader.

Bokonsults kontor ska byggas utifrån tre containrar

Bokonsults kontor ska byggas utifrån tre containrar Illustation: Bokonsult

Björn Kristiansson berättar att han gärna söker annorlunda husprojekt och vill tänka utanför boxen.

– Det finns så många som bygger på vanligt sätt. Jag har byggt vad en del tycker är knepigt men jag tycker det är roligare att tänka utanför boxen.

Han hyser även en idé om husbåtar i Ängelholm.

– Det hade varit en rolig grej, det finns inte på så många ställen förutom Göteborg, Stockholm och Malmö. Det kunde satt Ängelholm på kartan, säger Björn Kristiansson.

Containrarna köps in efter ett halvår till ett år ute på världshaven. I Vejbystrand fixas spåren efter tiden till sjöss till och sedan omvandlas de till moduler för olika ändamål.

Containrarna köps in efter ett halvår till ett år ute på världshaven. Foto: Martin Wingren

Publicerad 04 October 2019 10:06