Peter Lindholm, även känd som Pettson i föreställningarna som hålls i hembygdsparken, Susanne Jönsson och Sven Gudmundsson är engagerade i Ängelholms hembygdsförening.

Peter Lindholm, även känd som Pettson i föreställningarna som hålls i hembygdsparken, Susanne Jönsson och Sven Gudmundsson är engagerade i Ängelholms hembygdsförening. Foto: Martin Wingren

Hembygdsföreningen blickar framåt efter skadegörelse och statystöld

Föreningen har fått flera nya medlemmar

ÄNGELHOLM.

Sommaren var tung för Ängelholms hembygdsförening, som driver hembygdsparken – med skadegörelse och inte minst stölden av statyn "Mor". Nu har föreningen fått fler medlemmar och vill blicka framåt.

Av
Martin Wingren

Klotter. Skadegörelse och inbrott. Samt en försvunnen staty. Sommaren har inte varit lätt för hembygdsparken och föreningen som ser till att hålla liv i parken. Men efter en uppmaning till Ängelholmsborna att engagera sig i sin hembygdspark har antalet medlemmar ökat.

– Vi har fått 200 nya medlemmar sedan i somras. Det känns som att folk har fått upp ögonen för att det är en förening som driver hembygdsparken, många har trott att det är kommunen, säger Susanne Jönsson som är en av de engagerade i hembygdsföreningen.

Nu är det runt 1 500 medlemmar i föreningen. Ju fler desto lättare är det att ha aktiviteter och kunna rusta upp i hembygdsparken.

– Ju fler medlemmar desto mer pengar får vi in och det styr vilka aktiviteter vi kan anordna, säger Sven Gudmundsson som också är engagerad i föreningen.

– Vi vill kunna bevara parken, här finns verkligen något för alla generationer. Vi har flera museer som inte alla känner till, skolmuseum, sparbanksmuseum, teknik med bilar och andra gamla fordon, arbetslivshistoria och en utställning om husarerna. Något som blivit mycket populärt är vårt nya leksaksmuseum,säger Susanne Jönsson.

Här stod statyn

Här stod statyn "Mor" av Carl Eldh. En staty som blev stulen i somras. Foto: Martin Wingren

Trots allt negativt som varit så tappar föreningen inte engagemanget.

– Vi tappar inte suget. Vi håller på att sätta ihop aktiviteter för nästa år och ska ha en ny utställning, om Lars Hillerford med kameror och gamla foton från Ängelholm. Vi ger inte upp, vi fortsätter, säger Susanne Jönsson.

– Det är viktigt med ideella krafter, utan dem går det inte, säger Sven Gudmundsson.

För att ge något tillbaka till medlemmarna och även visa upp parken arrangeras en medlemsdag.

– Vi vill visa allt fint för våra nya medlemmar, så att de blir återkommande, säger Sven Gudmundsson.

Medlemsdag

I Ängelholms hembygdspark den 20 oktober klockan 13-15. Då blir det bland annat åktur med Pyttetåget, tipsrunda, fika i Våffelstugan, Pettson och Findus uppträder klockan 14 och fiskedamm för barnen.

Publicerad 03 October 2019 09:00