Inner Wheel i Ängelholm, där Viviann Nilsson och Kristina Järvenpää är två av medlemmarna, är en av föreningarna som samlar in pengar till narkotikahundar till Tullverket. Bilden på narkotikahunden är tagen i ett annat sammanhang.

Inner Wheel i Ängelholm, där Viviann Nilsson och Kristina Järvenpää är två av medlemmarna, är en av föreningarna som samlar in pengar till narkotikahundar till Tullverket. Bilden på narkotikahunden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Arkiv/Martin Wingren

Kvinnoförening stöttar Tullverket med bidrag till narkotikahundar

”Det är narkotika i dag som är det stora problemet i samhället”

ÄNGELHOLM.

Kvinnliga nätverket Inner Wheel i Ängelholm är med och samlar in pengar till narkotikahundar. Varje år får Tullverket minst en ny hund genom stödet från det kvinnliga nätverket.

Av
Martin Wingren

Varje klubb i nätverket runt om i Sverige, däribland Ängelholm-Luntertun som den heter lokalt, är med och samlar in pengar så att tullen kan få fler narkotikahundar.

– Vi vill hjälpa till och stötta Tullverket. Det är narkotika i dag som är det stora problemet i samhället. Det finns även mycket vapen, de här hundarna går även efter vapen och ammunition och har en näsa som inte är av denna världen, säger Viviann Nilsson som är president i Inner Wheel i Ängelholm-Luntertun.

– Landet har så många gränser och det behövs många hundar, säger Kristina Järvenpää som är medlem i klubben.

Projektet startade redan år 1986 och sedan dess har Inner Wheel donerat medel till Tullverket för inköp av totalt 73 hundar. Under 2018 gjorde hundarna från klubben fler än 690 narkotikabeslag till en beräknad samhällsnytta om minst 788 miljoner kronor.

– När vi får brevet från Tullverket med de här siffrorna så känner vi verkligen att vi gör nytta, säger Vivann Nilsson.

Inner Wheel är ett kvinnligt nätverk som finns i över 100 länder och har fler än 100 000 medlemmar världen över. I Ängelholm finns det 51 medlemmar som har möte en gång i månaden.

– Vi söker gärna fler medlemmar, gärna yngre kvinnor. Men det är svårt idag för föreningslivet, säger Kristina Järvenpää och Viviann Nilsson som tillägger att nästa möte är den 8 oktober på Hus57.

Från Ängelholmsklubben ges även medel till barnavdelningen på Helsingborgs lasarett och i år samlas det in pengar till Gemenskapsjul, som arrangerar julaftonsfirande för behövande och ensamma.

Publicerad 01 October 2019 11:28