Frågan om Klippanvägens förlängning avgjordes på senaste kommunfullmäktigemötet.

Frågan om Klippanvägens förlängning avgjordes på senaste kommunfullmäktigemötet. Foto: Arkiv/Skärmdump engelholm.se

Ja till Ängelholmspaketet efter lång debatt

Avgjort i kommunfullmäktige sent på måndagskvällen

ÄNGELHOLM. 38 röster för och 13 emot. Det är resultatet av ett kommunfullmäktigemötet som varade till sent på måndagskvällen.

Av
Martin Wingren

Det blev en debatt med lång talarlista när frågan om det så kallade Ängelholmspaketet, där Pytteleden ingår, skulle avgöras. Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande inledde debatten inför beslutet:

– Det är få frågor i vår kommun som de senaste åren varit så infekterade som denna. Jag känner stor respekt för att denna fråga är stor och känslig och att många är engagerade. Men vi börjar hamna i ett läge där vi redan på 70-talet började prata om detta. Denna fråga har debatterats, stötts och blötts i många år. Det är också den frågan i vår kommun som är den mest utredda. Vi har haft beredningar och vi har utrett Västra länken. Någonstans känner jag att vi har utrett färdigt i denna fråga, nu handlar det om att politiken måste sätta sig ner och bestämma vilken väg ska vi ta, sade han.

Lars Nyander och Socialdemokraterna är emot en förlängning av Klippanleden:

– Frågan om Klippanvägens förläning har under ett år varit en politiskt död fråga, eller en fråga som de flesta tagit tydligt ställning mot till att nu vara en del i ett helt nödvändigt paket för stadens utveckling. Vilken enorm förflyttning denna fråga har gjort hos vissa förtroendevalda. Det enda som krävdes var två dagars konferens på ett hotell i Tylösand. Vi socialdemokrater valde att inte medverka i denna konferens. Konferens blev upplagd för ett enda ändamål. Handlade bara om att köpslå sig fram för att få igenom Klippanvägens förlängning, sade han under fullmäktigmötet och fortsatte:

– Vi vet att Ängelholm växer, både i antalet fastigheter och medborgare. Förstår att man måste göra saker annorlunda för att möta utmaningarna vi står inför. Man kommer att transportera sig på olika sätt framöver och det är delvis det som är anledningen till att vi inte ser Klippanvägens förlägning som en bra lösning. Vi kan konstatera att det inte finns någon modern stad som förlägger en ny trafikled enom stadskärnan på bekostnad av gröna lugna områden. De är sällsynta och det borde göra dem ännu mer värdefulla.

Engelholmspartiet har tidigare haft en annan åsikt om Pytteleden men har anslutit sig till de totalt sju partier som står bakom Ängelholmspaketet.

– Vi hade en folkomröstning 2011 vi tog initiativ till. Under åren efter det har vi sökt lösningar men det har blivit nej och nej. När man tittar på att det kommer att byggas ett par tusen lägenheter så måste man titta på fakta. Vill man vara konservativ och slå huvudet i väggen så fortsätter man säga nej trots att man inser att man måste göra något. Får man ny insikt så kan man ändra åsikt, sade Jim Brithén (EP).

Liss Böcker (C) höll med om Robin Holmbergs inledningsord.

– Inget annat ärende är så utrett. Har aldrig känt mig så trygg att ta ett beslut, sade hon.

– Den trafik som går förbi Skolgatan det är en genomfartstrafik, de som ska till stationen, Havsbaden. Inte de som ska shoppa i stan, fortsatte hon senare under debatten som replik på Lars Nyanders invändningar kring frågan om biltrafik i centrum.

Replik från Lars Nyander:

– Om vi stänger den gatan lär det väl ändå vara så att de som ska till stan hittar en annan väg. Även argumentet att tunga transporter, våra företagare behöver transporter och de kommer ändå att vara där, det löser inte Klippanvägens förlängning, sade han.

Efter en lång debatt blev det omröstning, vilken alltså resulterade i 38 ja-röster och 13 nej-röster.

Publicerad 30 September 2019 22:46