Digitalt istället för på papper – nya rutiner ska leda till förbättrad patientsäkerhet är tanken.

Digitalt istället för på papper – nya rutiner ska leda till förbättrad patientsäkerhet är tanken. Genrebild: Adobe Stock

Nytt pilotprojekt ska öka patientsäkerheten

ÄNGELHOLM.

Digital signering av medicinering och rehabilitering istället för på papper ska leda till ökad patientsäkerhet. Detta i pilotprojektet Digitala signeringslistor från den 1 oktober.

Av
Martin Wingren

I dagsläget signeras medicinering och rehabiliteringsinsatser på papper som förvaras i pärmar på kommunens vård- och äldreboenden. När personalen ger medicin åt en patient dokumenteras detta genom att sjuksköterskan signerar att medicineringen har utförts. Men när signeringslistorna samlas in varje månad upptäcks ibland att det saknas signeringar. Om en signering saknas kan det betyda att en patient har fått fel medicin eller kanske att patienten inte har fått någon medicin alls. Och har avvikelsen inte skett inom de närmaste dagarna är det svårt att utreda varför signeringen inte har gjorts.

– Detta är ett känt problem som vi hittills har försökt lösa genom kompetensutveckling och löpande informationsinsatser. Men nu finns äntligen digitala lösningar på marknaden där vi nu ska testa en lösning i liten skala. Därefter ska vi utvärdera och upphandla ett system som ska ersätta all analog signering på våra vård- och äldreboenden, säger Björn Klemedsson, tillförordnad verksamhetschef samt projektledare för Digitala signeringslistor på Ängelholms kommun, i ett pressmeddelande.

Publicerad 28 September 2019 00:00