Susann Tångryd är en av stammisarna på fritidsgården. Ann-Sofie Jönsson är fritidsledare.

Susann Tångryd är en av stammisarna på fritidsgården. Ann-Sofie Jönsson är fritidsledare. Foto: Wilhelm Nilsson

Här är fritidsgården – för pensionärer

ÄNGELHOLM.

Ungdomarnas fritidsgård ekade förut tomt under förmiddagarna. Men nu har pensionärerna tagit plats och får nu verksamheten att rulla på även under dagtid.

Av
Wilhelm Nilsson

Fart och fläkt. Det är ord som stämmer väl in på beskrivningen av stämningen på Mötesplats Kulturhuset. På måndagar, onsdagar och fredagar samlas kommunens ålderspensionärer för att umgås i träningslokalen, i tv-soffan eller kring biljardbordet. Perfekta tillfällen att nyttja lokalerna, som till vardags används flitigt av kommunens ungdomar, menar fritidsledarna Ann-Sofie Jönsson och Kristina Klang.

Initiativtagandet för fritidsgården togs redan i början av 2018, och sedan dess har ”stammisen” Susann Tångryd, 66, kommit och gått varje vecka. Hon berättar att de till en början ”endast var ett par stycken på plats”, men att skaran nu har vuxit. I dag kan man ofta räkna ett tiotal pensionärer som håller till på fritidsgården. Drömmen är dock att fler ska hitta dit.

– Jag har varit flitig på Facebook och delat att det här finns. Responsen har varit bra, men ännu har inte så många som vi hoppats på, kommit. Nu har vi satt upp affischer i några butiker och hoppas på att det ska ge effekt, säger Susann Tångryd.

Anledningen till att Susann Tångryd är en flitig besökare stavas ”gemenskapen”. Här kan ”alla umgås utan några större krav”. Likaså är det i gymmet, där Susann hänger allra mest. Dit är ”alla välkomna precis som man är. Det spelar därför ingen roll om hur stark gemene man är, hur någon ser ut eller vilka kläder denne bär, menar hon.

Men allt handlar inte enbart om träning. I lokalerna finns oändligt med sysselsättning, alltifrån bingo och sällskapsspel till det mer moderna i tv-apparater, datorer och VR-teknik. Därutöver väntas aktivitetsutbudet att breddas. Redan kommande måndag arrangeras en föreläsning om miljö och i oktober planeras en heldag med bakning.

– Vi finns till för de äldre och att de ska ha någonstans att ta vägen. Det ska finnas något för alla att hitta på här. Därför är det viktigt för oss att kunna finna nya vägar och erbjuda många olika typer av aktiviteter, avslutar Ann-Sofie Jönsson.

Publicerad 18 September 2019 07:00