Anne Udd på Naturskyddsföreningen Ängelholm, som arrangerar politikerutfrågning.

Anne Udd på Naturskyddsföreningen Ängelholm, som arrangerar politikerutfrågning. Arkivfoto: Martin Wingren

Politikerna krävs på svar om miljön

Naturskyddsföreningen anordnar utfrågning

ÄNGELHOLM.

Hur långt har Ängelholm kommit för att nå FN:s klimatmål? Det vill Naturskyddsföreningen ha svar på och anordnar en politikerutfrågning.

Av
Martin Wingren

– Det är många mål och målen ska vara uppfyllda 2021, det är inte så långt kvar. Man ska utöka grönområden och minska trafikbuller exempelvis och vi undrar hur långt man har kommit, säger Anne Udd på Naturskyddsföreningen Ängelholm som arrangerar utfrågningen.

En representant från varje av de nio partierna i kommunfullmäktige har blivit inbjuden och kommer även att komma till utfrågningen den 1 oktober.

– Vi vill ta reda på hur det går för Ängelholm att nå klimatmålen, vad som görs och kommer att göras. Väver man in klimatperspektivet när man fattar beslut, vid nybyggnation av bostäder eller industri till exempel, säger Anne Udd.

Först får varje parti två minuter på att presentera hur man arbetar med miljön och klimatet och sedan tar en moderator, Cecilia Nebel, vid och leder utfrågningen. Dessutom blir det en expert inom området som kommer att inledningstala och även sitta med under mötet.

– Vi är glada över att vi får dit Markku Rummukainen, som är Sveriges representant i FN:s klimatpanel och professor i klimatologi vid Lunds universitet. Det ger lite mer tyngd åt utfrågningen. Dessutom kommer det två miljöengagerade tjejer från högstadiet som kommer att prata direkt till politikerna, så att de får reda på hur ungdomarna tänker, säger Anne Udd.

Politikerutfrågningen äger rum i hörsalen på Järnvägens museum, den 1 oktober mellan klockan 18.30 och 20.

– Vi hoppas på många åhörare från allmämnheten och det är fri entré, säger Anne Udd.

Publicerad 16 September 2019 09:28