Ebba Lundströms pappa var hemlös och omkom i en källarbrand för snart nio år sedan.

Ebba Lundströms pappa var hemlös och omkom i en källarbrand för snart nio år sedan. Foto: Martin Wingren

Förlorade sin hemlösa pappa i källarbrand: "Inte drägligt bli utslängd i vinterkylan"

Dottern vill se bättre villkor

ÄNGELHOLM.

För snart nio år sedan förlorade Ebba Lundström sin pappa, som levde som hemlös, efter en brand i källaren han hade som sovplats. Fortfarande hoppas hon få klarhet i vad som egentligen hände – och hoppas att situationen för hemlösa i Ängelholm förbättras.

Av
Martin Wingren

Ebba Lundströms pappa gick bort, 46 år gammal, när en brand utbröt i ett källarförråd som han ibland övernattade i. Än i dag är det oklart vem eller vad som startade branden och när Ebba satte sig in i utredningen gav det henne ännu fler frågetecken. Frågetecken som hon på olika försökt få svar på.

I våras var Ebba Lundström med i podden, ”Olösta fall”, där hennes pappas dödsfall togs upp. Något som genererat mycket stöd till henne.

– Vänner till min pappa från innan han började missbruka, även grannar från när jag var liten, hörde av sig. Tidigare har jag känt mig ensam i sökandet efter svar, men nu känner jag att jag har fler med mig som tycker att han har rätt till upprättelse. Det är fint att se någon man älskar få så många fina ord från andra. Det gav mig ännu mer kraft att fortsätta.

Hennes pappas öde har gjort att hon känner starkt för frågor som rör hemlöshet. Framförallt hoppas hon se en förändring i hur utsatta människor behandlas av samhället och att kommunen och politikerna tar sitt ansvar gällande de hemlösas situation.

– Först och främst ett natthärbärge, det är grunden. Men även någonstans att vara dagtid, det är inte drägligt att bli utslängd i vinterkylan. Och sedan någonstans där de kan träffa sina anhöriga och familj på ett säkert och tryggt sätt, säger hon.

När hon umgicks med sin pappa var det svårt att hitta någonstans att kunna vara i lugn och ro. Något som hon hoppas ska kunna finnas för andra anhöriga i samma situation.

– När jag träffade min pappa sågs vi ute eller hos kompisar till honom. Vi gick längs med ån eller satt på biblioteket. Han var aldrig riktigt lugn, han visste ju aldrig riktigt var han skulle bo för natten.

Vad gäller pappans fall så tänker Ebba Lundström försöka få polisen att pröva det igen.

– Jag förstår att det kan vara svårt att lösa det så här många år efteråt men jag önskar att det görs ett ordentligt försök. Även om jag inte får svar på vad som hände hade det inneburit en känsla av upprättelse. Ett erkännande om att han var och är precis lika viktig som någon utan hans problematik, säger hon och fortsätter:

– Jag gör inte bara detta för min pappa, jag gör det för alla som befinner sig i social utsatthet. För att visa på att alla ska behandlas lika, både före och efter sin död.

Foto: Martin Wingren

Publicerad 16 September 2019 11:49