Ett nytt fordonsprogram och att det kan bli nya mekaniker är efterlängtat av bilföretagen. Ann-Kristin Hansson är vd på Bilmånsson:

Ett nytt fordonsprogram och att det kan bli nya mekaniker är efterlängtat av bilföretagen. Ann-Kristin Hansson är vd på Bilmånsson: "Vi behöver det innerligt", säger hon. Foto: Adobe Stock/Martin Wingren

Fordonsprogram drar igång på nytt – efterlängtat av bilbranschen

ÄNGELHOLM.

Fordonsprogrammet på gymnasiet är tänkt att komma igång igen i Ängelholm. Något som flera lokala bilföretag efterfrågat då bristen på arbetskraft är stor.

Av
Martin Wingren

Fordonsprogrammet är planerat till hösten 2020. Ängelholms gymnasieskola och den lokala bilbranschen har inlett ett samarbete och håller som bäst på att planera inför starten.

– Det finns ett behov av fler program på gymnasiet, vi har fler sökande än vad vi har platser och fordonsprogrammet är ett sätt. Vi samarbetar med bilbranschen, lyssnar in och lär vilken sorts utbildning det finns efterfrågan på och det är även en kvalitetssäkring av utbildningen, att den går i takt med arbetsmarknadens behov, säger rektor Linus Silow.

Linus Silow är en av rektorerna på Ängelholms gymnasieskola.

Linus Silow är en av rektorerna på Ängelholms gymnasieskola. Foto: Martin Wingren

Till en början blir det 14 platser.

– Sedan får vi se efterhand om vi kan bygga ut programmet, säger rektorn.

Behovet av arbetskraft till bilverkstäder är stort, menar lokala företag som gått samman och samarbetar med kommunen.

– Vi behöver nya mekaniker innerligt, det kommer att bli eller redan är brist, säger Ann-Kristin Hansson, vd på Bilmånsson, som menar att det finns jobb för de elever som går klart utbildningen.

– Det är stora pensionsavgångar på gång, fortsätter hon.

Att det är svårt att få arbetskraft tror Ann-Kristin Hansson hänger ihop med förutfattade meningar kring mekanikeryrket.

– Det finns fördomar kring yrket men det är ett bra jobb med bra lön och arbetsvillkor. I dag gör man mer än bara mekar med bilar, man har hela kundbiten från att man tar emot kunden. Vi hoppas kunna vända trenden och få fler att söka sig till yrket. Det är kul att kommunen är med och stöttar, säger Ann-Kristin Hansson.

Ansökningsperioden till hösten 2020, då programmet är tänkt att dra igång, startar den 15 januari och varar till den 15 februari.

– Nu ska vi marknadsföra utbildningen. På industriprogrammet har vi en branschdag och vi kommer att ha en motsvarande för fordonsprogrammet, högstadieelever ska kunna komma ut till företagen, säger Linus Silow.

Ängelholms gymnasieskola och flera olika lokala bilföretag samarbetar kring det nya fordonsprogrammet. Bilmånsson, Börjessons bil, Fribrocks, Hedin Bil, Dahlqvists, Motor Village, Koenigsegg och Förenade Bil är med i samarbetet och hoppas att det genererar ny arbetskraft till branschen.

Ängelholms gymnasieskola och flera olika lokala bilföretag samarbetar kring det nya fordonsprogrammet. Bilmånsson, Börjessons bil, Fribrocks, Hedin Bil, Dahlqvists, Motor Village, Koenigsegg och Förenade Bil är med i samarbetet och hoppas att det genererar ny arbetskraft till branschen. Foto: Martin Wingren

Publicerad 08 September 2019 00:00