Anders Agerström är ett stort Röglefan och har en ”Röglevägg” hemma i villan.

Anders Agerström är ett stort Röglefan och har en ”Röglevägg” hemma i villan. Foto: Johan W Jönsson

Röglefanet Anders: "Uppdraget är att serva publiken och skydda spelarna"

ÄNGELHOLM/YSBY.

För Anders Agerström är det Rögle som gäller. Till och med villan har han målat i klubbens färger. Sedan 2008 är han och hustrun Marita publikvärdar på hemmamatcherna. – Jag står vid isen och sköter dragspelet, eller bälgen. Uppdraget är att serva publiken och skydda spelarna.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Mycket aktive Anders Agerström i Ysby har fyllt 60 år. Utöver heltidsarbete hinner han med att extraknäcka på bion, vara ordförande i både Laholms scoutkår och Höks Handikapp. Dessutom är han publikvärd och stort Röglefan, flitigt anlitad som tomte och på det musikant.

– Det jag sysslar med gör jag för att jag tycker att det är roligt. Annars hade jag inte gjort det. Glädje och planering, då fungerar det, säger han.

Agerström är född i Ängelholm. 1979 flyttade han med sin mamma till Trekanten i Ysby. Idag bor han kvar i samma by men på Perstorpsvägen.

– Du får ursäkta att här är rörigt, men vi är ju inte hemma så ofta, säger Anders när LT kommer på besök.

Och han är naturligtvis ursäktad. Redan från tiden som ung i Ängelholm har Agerström varit mycket engagerad i föreningslivet. Där i kyrkans ungdom och i musikkåren. När han flyttade till Ysby i bollklubben.

– Jag tänkte att det skulle vara ett bra sätt för mig att få nya kamrater, jag kände ju ingen, och det var det också. Jag hade jättefina år i Ysby BK, säger Agerström.

Anders med hustrun Marita framför huset som fått Rögle BK:s färger – grönt och vitt.

Anders med hustrun Marita framför huset som fått Rögle BK:s färger – grönt och vitt. Foto: Johan W Jönsson

Efter tiden som mejerist på Tempo i Ängeholm fick han jobb på Televerket i Laholm.

– Jag hade teleteknisk bakgrund både genom skolan och det militära. Stig Åkesson tyckte att jag skulle söka jobb. Det var 30 sökande till tjänsten, fem blev kallade och jag fick jobbet. Jag har inga belägg för det men misstänker att Stig hade ett finger med i spelet, säger Agerström.

1994 drog man ner på Televerket och Anders blev arbetslös.

– Jag blev ”beskuren”. Efter det säsongsarbetade jag på Skogaby Golfbana i tre år samtidigt som jag fick så kallat ”överlevnadsbidrag” från staten.

1999 fick Anders tjänst som vaktmästare på Parkskolan. Nu är han fastighetsskötare på kommunfastigheter.

– I och med att jag har haft sociala jobb och även träffar mycket folk på min fritid så är det ibland svårt att hålla reda på alla ansikten och namn. Kommer någon i arbetskläder som man träffat i det civila kan det bli lite jobbigt. Då brukar jag köra den här, som min morbror lärde mig: ´vad är det nu du heter igen? Jo, det vet jag men jag menar i efternamn!´ På så vis kan man rädda sig, skrattar Anders.

Efter den aktiva fotbollskarriären dömde Agerström fotboll i 18 år.

– Jag dömde sexan och sjuan som huvuddomare. Som högst gick jag på linjen i U20-Allsvenskan. Jag gick på linjen på Alevallen när HBK spelade. Jag trampade ner i en svacka och sträckte baksidan. Men jag bet ihop och fullföljde. Som tur var HBK överlägset så det var mest spel på den andra planhalvan.

Anders slutade döma när han tyckte att det tog upp för mycket av hans tid.

– Pojkarna ville prova scouting och då gick jag med som ledare då jag hade erfarenhet från att vara ungdomsledare sedan tidigare. Nu har jag varit ordförande i Laholms scoutkår i tio år. Jag och Marita (hustrun) har fått guldmärket för 15 år som engagerade.

Sonen Alexander är fortfarande med. Nu som ungdomsledare.

– Friluftslivet lockar. Det enkla livet. Dessutom får man mycket kunskap och man sitter inte i sjön vid ett längre strömavbrott till exempel.

1993 ”ramlade” Agerström in på biograf Maxim.

– Det var efter att jag blivit av med jobbet på Televerket. Jag behövde arbete och blev tipsad om att knäcka extra på biografen.

Han är fortfarande kvar på extraknäcket.

– Jag och Marita är där på söndagarna och någon kväll mitt i veckan också. Jag sköter maskineriet och tar emot biljetter. Det är roligt att träffa människor – man ser till att de som kommer har det bra och så att allt fungerar. Det är ett bra ”andrajobb”.

Jag kände att jag fick upprättelse och har lagt det bakom mig nu.

Agerström har varit ett Röglefan sedan han var liten.

– Jag är ju född ”lergök”. Sedan 2008 har jag och Marita varit publikvärdar på hemmamatcherna. Jag står vid isen och sköter dragspelet, eller bälgen. Uppdraget är att serva publiken och skydda spelarna.

För några år sedan var Agerström med om en otäck händelse då han fick en smäll i bröstet av en frustrerad bortaspelare.

– Jag blev chockad och det gjorde ganska ont. Det blev locket på från Rögles sida men efter avslutad säsong fick jag göra vad jag ville och då gick jag till Laholms Tidning med min historia.

– Han som gjorde reportaget (Rickard Gustafsson) hörde av sig till klubbledning och SHL-ledning. Jag kände att jag fick upprättelse och har lagt det bakom mig nu.

– Det var mycket media som hörde av sig i samband med att det kom fram men jag ville att LT skulle skriva om det. De andra fick läsa LT för att få reda vad som hänt och nu har jag som sagt vänt blad.

Agerström är även ordförande i Höks handikappidrott.

– Vi har barn med funktionsnedsättningar. Vi fick nys om handikappidrott. Det saknades folk i föreningen och jag kom in som suppleant i styrelsen. Sedan blev jag ordinarie ledamot, vice ordförande och de sista tio åren har jag varit ordförande.

Hur tiden räcker till för denne aktive man är svårt att förstå.

– Ibland är det tyngre och ibland lättare men man får så mycket glädje tillbaka. Jag hade aldrig gjort det om det inte varit roligt. Med glädje och planering så fungerar det. När jag har tomt i kalendern en kväll blir jag orolig att jag missat något, skrattar Agerström.

Musiken har också funnits med under alla år. Anders har spelat i ett antal musikkårer och bandkonstellationer. Han uppträdde bland annat tillsammans med ”Gustav i svängen” under 30 års tid och uppträder fortfarande ett tiotal gånger per år tillsammans med Göran Rosdahl i ”Anders och co”.

Varje julafton sedan 15 år tillbaka är Anders flitigt anlitad tomte på julafton.

– Jag har fem standardjobb men det kan bli upp till tio. Jag har börjat klockan 14 något år och haft sista jobbet klockan 20. Då har jag varit hemma och ätit kallskuret emellan och så tar jag det småvarma efter.

– Får han inte vara tomte på julafton blir det ingen riktig jul, säger Marita.

– Jag har hjälpt till på julskyltningen och i leksaksaffären också. Mindre barn är ofta avvaktande till en början men det slutar oftast med att de sitter i knäet. Det är det som är hela grejen – att de inte ska vara rädda för tomten, avslutar mångsysslare Anders Agerström.

Personligt

Namn: Anders Agerström.

Från: Ängelholm.

Familj: Hustrun Marita, sex barn, två barnbarn. ”Jag har två barn, Marita har fyra och vi har sex tillsammans. Sedan får folk tolka det som de vill”, skrattar Anders.

Yrke: Fastighetsskötare.

Aktuell: fyllde 65 år den 9 augusti.

Publicerad 07 September 2019 00:00