Ralf Nord huserar med sin restaurang, som bara tar bokade gäster och ett sällskap åt gången, i källaren på Östergatan 2.

Ralf Nord huserar med sin restaurang, som bara tar bokade gäster och ett sällskap åt gången, i källaren på Östergatan 2. Foto: Martin Wingren

Han öppnar Ängelholms kanske minsta restaurang

ÄNGELHOLM.

En restaurang där bara ett sällskap kan boka bord åt gången – det öppnar Ralf Nord som har arbetat på flera stjärnkrogar som sommelier genom åren.

Av
Martin Wingren

Efter att ha arbetat på restauranger runt om i Sverige öppnar Ralf Nord upp sitt koncept Wine to dine i en källare på Östergatan 2 i Ängelholm, i samma hus där Hanssons möbler tidigare låg. I lokalen tar han emot middagsgäster, ett sällskap åt gången.

– Det kan vara både företag som har kick-off eller firmafest eller privatpersoner som bokar. Miljön är unik och sällskapet som bokar får vara för sig själv till skillnad från en annan restaurang, säger Ralf Nord och visar runt i källarlokalen där murstenar och bjälkar vittnar om svunna tider och där det en gång i tiden tillverkats kakelugnar.

Ralf Nord är sommelier som arbetat på allt från Gastro i Helsingborg till Sofiero slottsrestaurang och Leif Mannerströms dåvarande restaurang Sjömagasinet i Göteborg, med en stjärna i Guide Michelin. I det nya restaurangkonceptet är det därför dryckerna som spelar huvudrollen.

Ralf Nord har arbetat både praktiskt med vinodling på gårdar i Frankrike men även som chefssommelier på Sjömagasinet i Göteborg och som säljare på vinimportörer, med mera. Nu satsar han på sitt restaurangkoncept i Ängelholm.

Ralf Nord har arbetat både praktiskt med vinodling på gårdar i Frankrike men även som chefssommelier på Sjömagasinet i Göteborg och som säljare på vinimportörer, med mera. Nu satsar han på sitt restaurangkoncept i Ängelholm. Foto: Martin Wingren

– Jag går efter säsong och har färdiga koncept men det är klart att jag lyssnar på gästernas önskemål. Det kommer att bli "plate-sharing", så som man äter i Italien och Spanien där det kommer in tallrikar med mat som man delar med sig av under trevliga former, säger Ralf Nord som funderat på men inte vill satsa på en traditionell krog:

– Då står man där och vet inte om det kommer 70 eller 10 gäster. Här vet jag exakt hur många som kommer och kan anpassa personal efter det och det blir även minimalt med matsvinn, fortsätter han.

Framöver funderar Ralf Nord även på att ha olika evenemang i restaurangen.

– Kanske bjuda hit vinproducenter som kan berätta eller någon känd kock som kan laga mat. Jag har en del bokningar inne och genrepet var när jag hade 25 gäster här när min pappa fyllde 75 i slutet av augusti.

Ett sällskap på mellan åtta och 30 personer åt gången kan boka in sig i källarrestaurangen.

Ett sällskap på mellan åtta och 30 personer åt gången kan boka in sig i källarrestaurangen. Foto: Martin Wingren

Publicerad 06 September 2019 10:09