Skulpturen

Skulpturen "Mor" som stått i Ängelholms hembygdspark sedan 30-talet har stulits. "Det är för jäkla tradigt", säger hembygdsföreningens ordförande Calle Gudmundsson. Foto: Martin Wingren/Privat

Staty stulen från hembygdsparken

”Någon har backat till med en bil”

ÄNGELHOLM.

Statyn ”Mor” har försvunnit från hembygdsparken. ”Det är för jäkla tradigt”, säger hembygdsföreningens ordförande Calle Gudmundsson.

Av
Martin Wingren

– Det måste ha varit någon gång i natt, det var en som såg det i morse och gjorde ett inlägg på Facebook. Sedan åkte jag hit för att se efter, sade Calle Gudmundsson när stölden upptäcktes på måndagen och fortsätter:

– Det är för jäkla tradigt, den har stått där sedan 1937. Det är en stor och tung staty och nu börjar de plocka med sig sådant, den måste väga fler hundra kilo.

Stölden är polisanmäld och hembygdsföreningen har inga spår förutom att de sett bilspår vid statyn.

– De har nog backat till med en bil för att få iväg den. Statyn är en kopia, det finns ett original uppåt landet. Det måste vara metallen de är ute efter. Frågan är om statynär på väg ut ur landet, säger Calle Gudmundsson.

Hembygdsparken har drabbats av skadegörelse under sommaren.

– Vi har haft mycket skadegörelse i sommar, mer än vanligt. Men det har varit ett och samma ungdomsgäng. Någon fönsterruta som krossats och så men något sådant här har vi inte haft tidigare.

Ordföranden klurar på vad som kan göras framöver för att förhindra liknande händelser.

– Det skulle vara att sätta upp filmkameror, det måste vi söka tillstånd för och har inte pengar för det. Vi får bolla vidare med kommunen hur vi ska göra, säger Calle Gudmundsson.

Publicerad 12 August 2019 11:25