Josefin Swan har skapat bilden

Josefin Swan har skapat bilden "Nio änglar" för att hedra de omkomna fallskärmshopparna och deras pilot. Foto: Privat

Ängelholmskonstnär hedrar förolyckade fallskärmshopparna

”Har blivit en minnesbild för denna tragiska olycka”

ÄNGELHOLM.

Flygolyckan i Umeå i somras, som tog åtta fallskärmshoppares och en pilots liv, fick Ängelholmskonstnären Josefin Swan att skapa ett motiv som minnesbild. En illustration som har fått stor spridning.

Av
Martin Wingren

Det var söndagen den 14 juli som olyckan inträffade och samtliga nio ombord omkom. Josefin Swan, känd som konstnär under namnet egoFIN, hörde om olyckan och blev berörd.

– Min första tanke var: ”Bara man inte känner någon”. Jag känner nämligen en som hoppar fallskärm, säger hon och fortsätter:

– Det händer tragedier hela tiden men här var det nio personer som gjorde det de älskar, deras passion. Och så händer en sådan här grej. Jag blev väldigt berörd, det var människor mitt i livet.

Josefin Swan skapade ett motiv som minnesbild och lade ut på sociala medier, efter att ha tvekat en tid.

– Jag får många förfrågningar från till exempel anhöriga till personer som gått bort. Men då är det anhöriga som själva tar kontakt med mig, jag visste inte om detta var ett övertramp. Så jag visade den för min kompis som är aktiv fallskärmshoppare, som tyckte den var jättefin. Då tänkte jag att jag kan publicera den, det är en ljus bild.

I samband med det blev Josefin Swan uppringd av en pilot som flyger för fallskärmsklubben. Han driver även Umegallery och de båda har sedan dess påbörjat ett samarbete där illustrationen säljs och överskottet går till Umeå fallskärmsklubb, för att hedra de omkomna, stötta anhöriga och bygga upp Umeå fallskärmsklubb igen.

– Piloten, Klas Sjöberg, hade blivit kontaktad av anhöriga som undrade hur de kunde få tag på bilden jag skapat. Den har blivit som en form av minnesbild för denna tragiska olycka och är även ett sätt att bidra till att klubben kan byggas upp igen.

Konstnären har fått mycket positiv respons för sin bild, berättar hon.

– Jag har fått väldigt fin respons från anhöriga och nära och kära till de omkomna, säger Josefin Swan.

Publicerad 12 August 2019 14:44