Konst på husfasader, bropelare och elskåp – numera ett inslag i Ängelholms city.

Konst på husfasader, bropelare och elskåp – numera ett inslag i Ängelholms city. Foto: Martin Wingren

Elskåp och husfasader fyllda med konst

Vernissage inledningen på Ljusfesten

ÄNGELHOLM.

Årets ljusfest är igång första punkten blev vernissage för de konstverk som numera pryder husfasader, elskåp och brofundament i city.

Av
Martin Wingren

I sommar har centrala Ängelholm prytts med olika konstverk på oväntade ställen. Det är ett led i BID-projektet som pågår för att utveckla stadskärnan. Kulturhotellet i Helsingborg har i samarbete med Ängelholms kommun skapat tre verk. Det ena på husfasaden mitt emot restaurangen Torstens på Storgatan, det ena på en husvägg nära Stortorget och det tredje på Tullportsbrons pelare.

Konstnärsduon Dourone står bakom konstverket på husfasaden mitt emot Torstens, ett konstverk som består av 65 sdtycken 1 gånger 1 metersbitar.

Konstnärsduon Dourone står bakom konstverket på husfasaden mitt emot Torstens, ett konstverk som består av 65 sdtycken 1 gånger 1 metersbitar. Foto: Martin Wingren

– Konsten ska ge en positiv upplevelse, city ska handla om mer än bara shopping. Vi kommer att titta på fler fasader och elskåp och se hur vi kan dekorera dem, säger Madeleine Eidmark som är centrumutvecklare.

Det är Konstnärernas kollektivverkstad, KKV, som fått i uppdrag att pryda elskåp runtom i city med konstverk. En av de bidragande konstnärerna är Heidi Zentio, som inspireras av gamla yllebroderier och som jobbar mycket med mönster i sin konst.

– Det är första gången jag gör ett konstverk så här, det är finare att se det här än ett grått elskåp, säger hon och skrattar.

Heidi Zentio med konstverket

Heidi Zentio med konstverket "Sommarminne" på ett elskåp vid Stadsparken. Foto: Martin Wingren

Pelarna på Tullportsbron har blivit konstverk.

Pelarna på Tullportsbron har blivit konstverk. Foto: Martin Wingren

Nina Johansson med elskåps-konstverket

Nina Johansson med elskåps-konstverket "Under daggkåpan". "Det är kul att konsten får synas så här, det är ett bra initiativ som piggar upp", säger hon. Foto: Martin Wingren

Publicerad 09 August 2019 15:03