För trafikskolechef Maria Berndtsson (till höger) är klimattänk inget hinder på vägen. Körkoleeleven Laura Edman (till vänster) är glad över att kunna övningsköra mer miljövänligt.

För trafikskolechef Maria Berndtsson (till höger) är klimattänk inget hinder på vägen. Körkoleeleven Laura Edman (till vänster) är glad över att kunna övningsköra mer miljövänligt. Foto: Sarah Bernshed

Här är trafikskolan med bara grönt i tanken

Förbundet: "De här initiativen har ett starkt signalvärde"

ÄNGELHOLM.

Hos Berndtssons Trafikskola är det numera endast grönt i tanken som gäller. Detta sedan man storsatsat och bytt ut i princip hela bilparken mot biogasdrivna bilar. – Klimatdebatten blir bara större och vi vill ta vår del ansvaret, säger trafikskolechefen och ägaren Maria Berndtsson.

Det var i förra veckan som trafikskolans fem biogasdrivna bilar började rulla på Ängelholms gator.

– Vi vill ta vår del av ansvaret och det vill också många blivande förare. Jag har hört många säga att man avstår från att ta körkort för att det inte är bra för miljön. Dessutom är detta betydligt bättre för vår arbetsmiljö.

– Miljötänket hade stor betydelse för mitt val av trafikskola. Vi måste alla bidra till en mer hållbar framtid, säger Laura Edman som just nu håller på att ta körkort hos Berndtssons Trafikskola.

Ni har bytt ut hela er bilpark i Ängelholm?

– Ja med ett undantag, och det beror på att när man ska övningsköra med släp krävs en viss vikt på bilen så då behöver vi än så länge ha en av de gamla bilarna kvar.

Berndtssons Trafikskola har även verksamhet i Klippan och där har man än så länge hunnit få två biogasdrivna bilar på plats.

Att valet föll på just biogasdrivna bilar har flera orsaker.

– Automatvillkoret för körkort kan göra det svårare att ställa om till miljöbil eftersom många miljöbilar enbart finns med automatväxel. Vi behöver ju även kunna erbjuda utbildning med manuell växellåda. Med biogasdrivna bilar kan man få manuell växellåda så därför valde vi det, men också för att biogas är ett av de renaste drivmedlen och att biogasen i vårt fall kommer från lokalt håll, säger Maria Berndtsson.

Ska vi vara krassa kan vi nog konstatera att den vanliga bilen inte har någon framtid

– Men för att det ska fungera krävs att det finns ställen att tanka på. Här i Ängelholm finns två tankställen för biogas och det är jättebra.

Foto: Sarah Bernshed

Hos Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, STR, applåderar man initiativet.

– Vi känner till några liknande initiativ i landet och det är jättebra och modigt av dessa trafikskolor att man gör detta. Jag blir stolt och glad när jag hör om de här initiativen som har ett starkt signalvärde och jag hoppas att fler blir inspirerade, säger förbundsordförande Berit Johansson.

STR har enligt Berit Johansson jobbat aktivt med miljöfrågan i mer än 20 år.

– Vi har till exempel drivit på utvecklingen kring att lära sig klimatsmart körning. Detta är en mycket viktig fråga för oss men politiskt måste man också stötta upp för en hållbar framtid. Ska vi vara krassa kan vi nog konstatera att den vanliga bilen inte har någon framtid.

Vilka hinder finns för trafikskolor att byta till miljövänliga bilar?

– Hade vi fått ett annat tänk kring drivlina och fått bort villkoret automat så tror jag att det hade snabbat på för landets trafikskolor att byta ut sina bilar. Problemet i dag kring villkoret automat är att om du tar körkort för automat och sedan vill köra manuellt så måste du göra ett nytt körprov, konstaterar Berit Johansson.

Publicerad 08 August 2019 10:25