Caroline Säfstrand är aktuell med sin femte bok – som utspelar sig i Skepparkroken.

Caroline Säfstrand är aktuell med sin femte bok – som utspelar sig i Skepparkroken. Foto: Martin Wingren

Hittade platsen för sin nya bok i Skepparkroken

Ger ut sin femte feelgod-roman

SKEPPARKROKEN.

Caroline Säfstrands böcker utspelar sig på olika platser i regionen. Nu har hennes femte bok kommit, som utspelar sig i Skepparkroken. "Det finns många dramatiska platser i nordvästra Skåne", säger hon.

Av
Martin Wingren

Caroline Säfstrand gav ut sin första bok för fem år sedan och de har utspelat sig på Hallands väderö, i Mölle, på Ven, Söderåsen och nu Skepparkroken i "Villa Havsbris".

– Jag börjar alltid med platsen och bygger handlingen utifrån den. Jag visste att jag ville hitta en gammal fiskeby, så jag och min man körde längs med kusten för att hitta en bra plats, där det skulle ha kunnat finnas ett badhotell en gång i tiden. När vi kom hit så kände jag direkt att det var här, en genuin och lugn ort där det känns lite som att tiden stått stilla med små gränder, säger Caroline Säfstrand när vi ses för intervju nere på bryggan i Skepparkroken.

Handlingen kretsar kring Sophie, som en gång lämnade Skepparkroken för att bo i Berlin men nu ärver gamla kurhotellet Villa Havsbris.

– Jag är inte helt trogen platsen, huset finns inte i verkligheten men visst hade det varit fantastiskt om det fanns, säger Caroline Säfstrand och ler.

Tidigare böcker har lett till att turistandet på platsen har ökat, berättar författaren.

– Det är en del som rest till Ven efter att ha läst min bok ("Hemligheternas skafferi", red anm). Det är kul att lyfta hela nordvästra Skåne, kanske ökar turistandet till Skepparkroken också efter detta. Men fast att jag kommer från Helsingborg så har jag inte skrivit någon bok som utspelar sig där, det får jag nog göra någon gång.

Boken sorterar under genren feelgood, även om huvudpersonen möter en del motgångar menar författaren. Feelgood är en genre som blivit allt större på senare år.

– Den har fullständigt exploderat. I feelgood-böcker så genomgår huvudpersonen oftast en personlig utveckling, de tar sig igenom något och slutar som en lyckligare person. Läsaren slutar ofta själv i den känslan, det är inte bara förströelse att läsa en sådan bok. Det finns forskning kring att personer som läser feelgood blir mer empatiska och bättre på relationer och kanske vågar ta steget själv till att göra något man drömt om, säger Caroline Säfstrand och fortsätter:

– Mina böcker är lite mörkare men inte så att man mår dåligt eller dippar, jag strösslar med feelgood och den varma känslan och jag kommer aldrig skriva något annat än ett lyckligt slut.

Caroline Säfstrand hittade platsen för sin femte bok i Skepparkroken.

Caroline Säfstrand hittade platsen för sin femte bok i Skepparkroken. Foto: Martin Wingren

Publicerad 06 August 2019 10:35