Hon har varit nära att sluta flera gånger, men Mary Olsson fortsätter köra på. I 49 år har hon varit tränare i Åstorps GF.

Hon har varit nära att sluta flera gånger, men Mary Olsson fortsätter köra på. I 49 år har hon varit tränare i Åstorps GF. Foto: Mikael Öhrn

Inte ens cancern fick henne att sluta gympa

Vid 79 är Mary Olsson inne på sitt 49:e år som tränare i Åstorps GF

ÅSTORP.

Mary Olsson engagerade sig i Åstorps GF när döttrarna skulle börja på gymnastik. Efter 49 år är hon ännu tränare i föreningen. Inte ens tre canceroperationer har hindrat henne.

Av
Mikael Öhrn

I uterummet på Björnås sitter Mary Olsson och kopplar av inför kvällens träningspass. Hon är ledare för en grupp som har lättgympa på måndagskvällarna.

– Det är uppehåll till den 1 september. Jag hinner fylla 80 precis innan nästa termin, men så länge jag kan och orkar kommer jag att hålla på. Jag tror jag är en lite envis människa, det behöver man vara.

"Om jag är trött en dag, kör ner där och träffar mina vänner, kör en timme och sen när jag kommer hem igen är jag så glad"

När döttrarna Git Eriksen och Marie Sandberg var små i början av 70-talet tog Mary Olsson med dem på barngymnastik. När det ganska snart stod klart att det behövdes fler ledare ställde hon upp.

– Först började det med att jag bara skulle hjälpa till, men sen gick jag kurs efter kurs. Jag gick på Lillsveds folkhögskola (Gymnastikförbundet utbildningscentrum sen 1937) på Värmdö 1971. Kursen hette "kvinnlig motion". Det hette det förr i tiden. Idag heter det lätt- eller medelgympa, säger Mary Olsson och visar upp intyg på intyg i en av sina pärmar.

Flera gånger har hon varit nära att sluta. I ett tidningsutklipp från 2000 är rubriken "Trappar ner efter 30 år".

– Nä, nä, det blev ingen paus. De fick inte tag i ledare, säger Mary Olsson.

Inte ens när hon under något års lopp fick cancer i tre omgångar, slutade hon.

– Läkarna har sagt till mig att om jag inte hade haft den motionen och muskulaturen som jag har, hade det kanske inte gått så bra, säger Mary Olsson och medger att det var nära att hon slutade när hon drabbades igen 2016.

– Men sen säger de (gymnastikgruppen, reds anm) till mig; "du får inte sluta, kom inte med det". Det är gott att höra det, säger Mary Olsson och fortsätter:

– Jag har sagt det, att om folk slutar komma får jag väl sluta. Men än så länge är de nöjda.

Innifrån vardagsrummet hörs det musik, samma musik som hon kommer att spela under kvällens träningspass. Det är en god mix på låturvalet.

– Det är väldigt anpassat att det ska passa till de rörelser vi har. Sen är det lite soft musik när vi står och stretchar på slutet, säger Mary Olsson.

– Jag är gammal, men inte så gammal. Jag har inte bara gammal musik. Hör jag en låt, börjar jag tänka. "Kan man göra gymnastik till den här låten", fortsätter hon.

Vad är det som driver dig att fortsätta?

– Det är det roligaste jag gör idag. Om jag är trött en dag, kör ner där och träffar mina vänner, kör en timme och sen när jag kommer hem igen är jag så glad. Vi har så roligt ihop.

Kvällens träning får hon emellertid göra med stukad fot.

– Jag var på spa igår. Det var inte bra, jag stukade min fot. Plattorna där var våta. Ja, ja jag får ändå gå och ha gympa ikväll, säger Mary Olsson.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Lättgympa med Mary Olsson

När: Måndagar 18.30-19.30, terminen börjar den 1 september.

Var: Badhushallen i Åstorp.

Hur: Idag är de ungefär 25 deltagare i åldersspannet 35-85, men det finns utrymme för några fler.

Publicerad 19 July 2019 00:00