Tommy Ringh, Jan Castello, Peter Elfven, Tony Toresson och Ing-Margreth Magnusson är engagerade i Lergökarallyt, som i år arrangeras för 28:e året.

Tommy Ringh, Jan Castello, Peter Elfven, Tony Toresson och Ing-Margreth Magnusson är engagerade i Lergökarallyt, som i år arrangeras för 28:e året. Foto: Martin Wingren

Klassiska Lergökarallyt rullar vidare

Var tänkt att läggas ned men nya krafter driver det vidare

ÄNGELHOLM.

Efter förra Lergökarallyt var det klassiska loppet tänkt att läggas ned. Men nu går det vidare efter att nya krafter tagit vid.

Av
Martin Wingren

– Det hade varit tråkigt för alla bilentusiaster, här kan det komma både veteranbilar som är äldre än 30 år och entusiastbilar, många har ju fordon som de lägger ner mycket tid på men inte har något sådant här att vara med i, säger Tony Toresson som är en av de som driver Lergökarallyt vidare.

– Det är ju kultur med gamla bilar, fortsätter han.

Rally, som egentligen inte är ett regelrätt rally, är inne på 28:e året.

– Varje gång vi ansöker om tillstånd hos polisen så tror de att det är ett vanligt rally, det är ju ny handläggare varje gång så de undrar. Men man har ju sju timmar på sig att ta sig fram de sju milen, säger Tony Toresson och ler.

Tommy Ringh, Tony Toresson, Jan Castello, Peter Elfven och Ing-Margreth Magnusson.

Tommy Ringh, Tony Toresson, Jan Castello, Peter Elfven och Ing-Margreth Magnusson. Foto: Martin Wingren

Istället handlar det om att innan avgång, med första start klockan 08.30 vid Catena arena, samlas och träffas och en möjlighet för åskådare att titta på bilarna. Längs med sträckan, som har målgång på Vallåkraträffen, så blir det olika stopp.

– Vi kör längs med landsvägar över Söderåsen. Det blir stopp i Östra Ljungby, vid bilbesiktningen Besikta i Klippan och vid Ekeby möbelaffär där det blir frågesport för deltagarna. Sedan är det många åskådare längs med vägen, säger Ing-Margreth Magnusson.

Lergökarallyt äger rum den 17 augusti och samlar såväl veteranfordon som entusiastbilar och veteranlastbilar. Deltagarna kommer, förutom från Sverige, även från länder som Danmark, Holland och Tyskland.

– Vi tror att det blir runt 500 fordon, förra året var det 350 med så det är fler i år, säger Tony Toresson.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Entuasiastbilar som den 23 år gamla Porsche 993 Turbo kör vid sidan av veteranbilar såsom denna Ford Farlane Galaxy från 1959 under Lergökarallyt.

Entuasiastbilar som den 23 år gamla Porsche 993 Turbo kör vid sidan av veteranbilar såsom denna Ford Farlane Galaxy från 1959 under Lergökarallyt. Foto: Martin Wingren

Publicerad 15 July 2019 00:00