Erika Kannenberg från Ängelholm har levt med spelberoende som tagit sig i olika uttryck under mer eller mindre hela sitt liv. Sedan drygt nio år tillbaka är hon spelfri. Men hon är kritisk till de många spelbolagens marknadsföring.

Erika Kannenberg från Ängelholm har levt med spelberoende som tagit sig i olika uttryck under mer eller mindre hela sitt liv. Sedan drygt nio år tillbaka är hon spelfri. Men hon är kritisk till de många spelbolagens marknadsföring. "Jag skulle vilja se ett förbud, alternativt att spelreklam ska vara reglegerad på samma sätt som alkoholreklam", säger hon. Foto: Privat

Erika spelade nästan bort sonens företag: ”Jag försökte ta mitt liv”

Riktar kritik mot spelbolagens aggressiva marknadsföring

ÄNGELHOLM/HELSINGBORG.

Från vadslagning till att genom förskingring tömma sonens bolag på pengar. Erika Kannenberg fastnade i spelberoende och var nära att förlora både familj och hem. Vid ett tillfälle blev det så illa att hon försökte ta sitt eget liv. Nu riktar hon skarp kritik mot spelbolagens hetsiga marknadsföring. ”Det är så lätt att åka dit”, säger hon.

Det började med vadslagning om småsaker redan i skolålder. Enkla vadslagningar som Erika Kannenberg menar gav en känsla av sammanhang som hon saknade i andra områden av livet. I övre tonåren gick det överstyr med både shopping och spel. Sedan eskalerade ett spelberoende som slog till i omgångar. Vid två tillfällen blev det riktigt illa.

– Jag och min dåvarande sambo hade hittat drömhuset vi ville köpa men de pengar vi hade fått över genom en fastighetsförsäljning hade jag spelat bort. Jag försökte att ta mitt liv, jag såg det som enda utvägen, berättar Erika Kannenberg.

Hon tog sig själv till psykakuten men ansågs inte tillräckligt suicidbenägen för att läggas in. Efter det vet hon inte vad som hände tills hon vaknade upp på sjukshuset.

Efter det lyckades hon hålla sig fri från spel. Men Erika Kannenberg beskriver en fruktansvärd stress för att med alla medel och tankeverksamhet försöka hålla sig borta från skraplotter, roulett och spelsystem. Åtta år orkade hon med, innan hon tog ett återfall – ett återfall som hon fått betala dyrt för både ekonomiskt och relationsmässigt.

– Under 1,5 års tid hann jag dra hela familjens ekonomi i botten. Jag höll på att sätta min son i konkurs och förskingrade pengar i hans företag – jag blev kriminell, säger Erika Kannenberg.

Efter det följde en rättslig process efter att hon slutligen berättade för sin familj och vänner att hon hade problem med spel. Därefter polisanmälde hon sig själv för förskingring. Domen blev fängelse alternativt vård, men där åklagare yrkade på vård – något hon är tacksam över idag.

– Jag hade aldrig gått till botten med vad jag försökte kompensera med spelandet. Utan att peka ut någon har uppmärksamheten från vuxna förebilder aldrig funnits i mitt liv.

Erika menar att spelandet var ett evigt smusslande, att hon såg till att familjen var borta och att hon slapp frågor kring var hon varit någonstans. För det var alltid ut hon gick och spelade, aldrig online.

– Det är jag oerhört tacksam för idag. Hade jag gjort det hade jag inte levt idag. Där är tillgängligheten alldeles för stor.

Fortfarande idag får hon betala ekonomiskt men även i form av relationer för beroendet. En del nära har tagit avstånd.

– Det är fruktansvärt dyra läropengar ekonomiskt och känslomässigt. Det finns människor i mitt hjärta som inte vill ha med mig att göra idag, men de kommer alltid att finnas kvar i mig.

Idag lever hon själv i Ängelholm, men har familj och barnbarn omkring sig. Hon jobbar med självhjälp i Spelberoendegruppen Helsingborg. Och hon är kritisk till spelbolagen som driver sin verksamhet online.

– Det är hemskt. Jag skulle vilja se ett förbud, alternativt att spelreklam ska vara reglerad på samma sätt som alkoholreklam. Majoriteten av befolkningen fixar att stå emot reklamen – men bolagen är så hetsiga. Det kan fördärva ett helt liv, säger hon.

Idag har hon varit fri från spel i drygt nio år. Men hon är noga med att hålla avstånd till allt som har med spel att göra.

– Jag kommer alltid att få tänka mig för.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Gruppen för Självhjälp

Mer information finns på www.spelberoendegruppen.com/helsingborg/

Kan även nås via telefon:

0723-66 76 76

Publicerad 08 July 2019 00:00