Många barn lever i skuldsatta familjer.

Många barn lever i skuldsatta familjer. Genrebild: Mostphotos

Så stor andel barn har skuldsatta föräldrar

ÄNGELHOLM/SKÅNE.

Vart tionde barn i Skåne lever i en familj där minst en förälder har skuld hos Kronofogden. ”Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet”, säger Tina Häggmark på myndigheten.

Av
Martin Wingren

Drygt 30 000 barn i Skåne växer upp i ett hem där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering, visar nya siffror från Kronofogden. I Ängelholm rör det sig om 608 barn, eller 7,1 procent.

Barn som lever i ekonomisk utsatthet oroar sig ofta för pengar och många tar på sig ett stort ansvar för familjens ekonomi, menar Kronofogden.

– Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till, säger Tina Häggmark på myndigheten i ett pressmeddelande.

Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetar sedan några år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Tillsammans sprider de information till barn så att de ska veta att de inte är ensamma, att det aldrig är deras fel och att det känns lättare när de pratar med någon. Barn kan ringa till Bris anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris hemsida.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Publicerad 26 June 2019 11:12