Foto: Aija Svensson

Facket kritisk till nedläggning – men ger inte upp hoppet

Deltidsbrandstationer i både Ängelholm och Helsingborg ska stänga

ÄNGELHOLM.

Flera deltidsbrandstationer i Helsingborg och Ängelholm ska läggas ner. Men från fackligt håll har man inte gett upp hoppet om att trots allt kunna häva beslutet.

Det var den 16 maj i år som nådastöten kom för de berörda. Då togs beslutet att lägga ner deltidsbrandstationerna i Vallåkra och Allerum i Helsingborgs kommun, samt räddningsvärnen i Munka Ljungby, Strövelstorp och Vejbystrand i Ängelholms dito.

Från fackligt håll är man starkt kritisk till beslutet, och till sättet att hantera frågan.

– Man kanske hade kunnat hitta andra lösningar om man involverat personalen tidigare. Det hade kanske varit bättre för tredje man än att välja att rusta ner räddningstjänsten, säger Tobias Rådenfjord, förste vice ordförande i Brandmännens riksförbund, i en kommentar till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Nu växer oron bland de anställda. Men trots det dystra läget har man fått fackligt håll inte helt gett upp hoppet om att kunna rädda kvar stationerna.

– Tittar man på de risker som finns borde man öka bemanningen istället för att minska. Vi är jättekritiska mot alla neddragningar inom svensk räddningstjänst, uttrycker Tobias Rådenfjord för P4.

Huvudanledningen till nedläggningarna är att Räddningstjänsten Skåne Nordväst (RSNV) måste spara pengar.

Christer Ängehov som är förbundsdirektör för RSNV sade så här till Lokaltidningen efter beslutet i maj:

– I slutändan handlar det om en styrka mindre i förbundet, det får man inte glömma bort. Men vi behöver spara pengar och ha en hållbar räddningstjänst i framtiden, säger han.

Enligt honom kommer dock räddningsförmågan inte att försämras av nedläggningarna. Beredskapen från Vallåkra kommer att täckas från stationen i Bårslöv och beredskap för Allerum täckas från stationen på Berga. När de tre stationerna i Ängelholms kommun stänger centraliseras istället verksamheten till den befintliga stationen i Ängelholm.

Senast vid årsskiftet ska nedläggningarna vara genomförda.

Publicerad 17 June 2019 11:56