Matilda Jensen, Nils-Olof Axelsson och Boris Karlsson har alla biodling som gemensamt intresse.

Matilda Jensen, Nils-Olof Axelsson och Boris Karlsson har alla biodling som gemensamt intresse. Foto: Martin Wingren

Fler börjar med biodling – nu firas biets dag

"Det har varit en gubbsport"

MUNKALJUNGBY.

Att fler börjar intressera sig för bi-odling, det märker Munka Ljungby biodlarförening av. Nu arrangerar de Biets dag.

Av
Martin Wingren

Tiotusentals bin arbetar frenetiskt för att producera honung i Munka Ljungby biodlarförenings bigård i Axtorp. Även fast det precis regnat ,vilket bin inte gillar, öppnar Boris Karlsson upp en av kuporna och visar de enträgna bina.

– Det kan vara mellan 10 000 och 50 000 bin i ett samhällem, som producerar allt från 25-30 kilo honung upp till 100 som bäst, säger han samtidigt som iklädd klassisk biodlar-mundering håller upp ett fack där det dryper honung.

Allt fler intresserar sig för biodling och på två år har föreningens medlemsantal nära dubblats. Och det är alla åldrar som håller på.

Ett samhälle kan innehålla tiotusentals bin.

Ett samhälle kan innehålla tiotusentals bin. Foto: Martin Wingren

– Vi har så stor bredd i föreningen och vi träffas varje torsdagskväll och hjälper varandra med råd, säger Peter Shaw som är ordförande.

Matilda Jensen är en av de yngre medlemmarna och dessutom kvinna, vilket tidigare inte var så vanligt.

– Det har varit en gubbsport, nu har det blivit en föryngring och även fler kvinnor, säger Tord Kristiansson.

– Precis som många andra så var det ett intresse för natur i första hand som fick mig att börja, säger Matilda Jensen.

Tjusningen ligger bland annat i att det finns så mycket att lära sig om bina men ändå så får man aldrig riktigt grepp om hur bina beter sig, menar Peter Shaw.

– Om du frågar tre biodlare om en sak så får du fem svar. Vi vet inte riktigt hur bina fungerar, säger han och ler.

Det som fick Tord Kristiansson att fastna för biodling var bland annat historiken kring bin.

– Ända sedan faraonernas tid har man insett hur värdefulla bina är. Det är inte bara honung utan även vax som användes till ljus. Bikupor har varit värdefulla genom tiderna, säger han.

Den 29 juni är det dags för föreningen att fira Biets dag med olika aktiviteter. Det blir äppet hus i föreningsbigården i Axtorp och föreningen demonstrerar praktisk biodling. Det ges möjlighet att titta in i ett bisamhälle, att provsmaka honung med mera. Munka Ljungby församling berättar om Svenska Kyrkans pågående projekt med biodling och skogsplantering i Tanzania. Svenssons vaxfabrik i Axtorp och Tåstarpstomaten är även öppna för besök.

– Vi har dagen för att sprida kunskap och få fler att bli intresserade av biodling, säger Peter Shaw.

Några av medlemmarna i Munka Ljungby biodlarförening: Nils-Olof Axelsson, Cecilia Santesson, Thord Kristiansson, Boris Karlsson, Peter Shaw, Matilda Jensen med dottern Ella-Vera och Magnus Persson.

Några av medlemmarna i Munka Ljungby biodlarförening: Nils-Olof Axelsson, Cecilia Santesson, Thord Kristiansson, Boris Karlsson, Peter Shaw, Matilda Jensen med dottern Ella-Vera och Magnus Persson. Foto: Martin Wingren

Publicerad 14 June 2019 07:00