Johan Ejehag är som förälder besviken över att inte ha fått närvara vid sina barns skolavslutning.

Johan Ejehag är som förälder besviken över att inte ha fått närvara vid sina barns skolavslutning. Foto: Genrebild Adobe Stock/Arkivfoto

Föräldrakritik mot skolavslutning: ”Tråkigt vi inte kunde vara med, många är besvikna”

MUNKALJUNGBY.

När skolavslutningen på Toftaskolan fick flyttas inomhus så fick inte föräldrar och anhöriga plats och kunde inte delta. Något som föräldern Johan Ejehag är kritisk till. Därför har han tagit upp debatten på sociala medier i ett inlägg som fått många andra att reagera. ”Det är tråkigt, jag tror många föräldrar är besvikna”, säger han till Lokaltidningen.

Av
Martin Wingren

Johan Ejehag har två barn på Toftaskolan, som slutade förskoleklass respektive tvåan. Men han kunde inte vara med på deras skolavslutning i mitten av juni, något som han är kritisk till.

– Skolan kunde inte vara utomhus så då flyttades avslutningen inomhus och där fick vi inte plats, det fick vi veta en timme innan. Det är tråkigt att skolan inte kunde arrangera en avslutning där vi föräldrar kunde vara med. Det är många föräldrar som skrivit till mig och kommenterat via sociala medier. Det är ju en viss stämning när man slutar skolan och spännande för barnen att stå uppställda inför så många föräldrar, säger Johan Ejehag och fortsätter:

– Vissa kanske går ut högstadiet och ska börja gymnasiet och föräldrarna fick inte vara med om det.

Johan Ejehag driver själv företag och menar att man där måste tänka utanför boxen ibland - något som han efterfrågan från skolans håll.

– Man skulle kunna haft en insamling under två terminer på 50 kronor per elev, det hade räckt till att hyra tält så att man hade kunnat ha avslutningen utomhus, säger Johan Ejehag som dock inte vill lasta rektorn för detta:

– Det är ett bredare problem, skolan är trångbodd och där måste politiken göra något. Rektorn kan inte påverka allt utan har en budget och sitter i kläm och vi hade en jättebra diskussion över telefon.

Rektorn Tobias Fahlén menar att det inte var praktiskt genomförbart att ha en skolavslutning där föräldrarna kunde vara med.

– Det går 700 elever på Toftaskolan och om varje elev har med sig två anhöriga. Med personal så är det uppe i 2 200 personer. Vår aula rymmer 200 personer. Idrottshallen i Munka Ljungby, som dessutom renoveras för tillfället, rymmer 600 personer och då hade vi fått ha avslutningen fyra gånger.

Rektorn menar att det även är en pengafråga.

– Vi diskuterade olika lösningar men vår driftsbudget räcker inte till, då hade vi fått skära ned på läromedel och det kan vi inte, säger Tobias Fahlén och fortsätter:

– Det är inte heller alla skolor som erbjuder anhöriga en möjlighet att vara med avslutningen.

Till hösten kommer skolan att bjuda in föräldrarna till möte för att diskutera fram en lösning.

– I och med att det finns ett engagemang i frågan, vilket är positivt, så vill vi bjuda in till samråd, säger rektorn.

Något som Johan Ejehag är positiv till.

– Då hoppas vi få vara med och bidra med kreativa idéer, säger han.

Publicerad 13 June 2019 06:00