Lång kö när fästingbussen besökte Ystad.

Lång kö när fästingbussen besökte Ystad. Arkivfoto: André Kvist

Fästingbussen kommer till Ängelholm

ÄNGELHOLM.

I dag onsdag stannar fästingbussen till i Ängelholm, för att sedan återkomma fler datum under sommaren.

–Många Ängelholmsbor har frågat när vi kommer till dem. Det har varit flera hundra som köat till Fästingbussen på andra skånska orter och det finns ett stort intresse hos skåningar, säger Jenny Wangerheim på Vaccindirekt som står bakom initiativet.

Företaget har, förutom vårdmottagningar, sju stycken fästingbussar som rullar under vår och sommar i riskutsatta TBE-områden.

Sedan 2010 till 2018 har antalet fall av TBE mer än fördubblats, från 174 till 385. I Skåne infaller drygt 11 fall varje år av den fästingburna virussjukdomen.

– Problemet med TBE är att vi inte vet var det dyker upp härnäst, det är nya områden varje år. Det bästa rådet om man ska vistas i naturen är att vaccinera sig, då är det två sprutor för en normalfrisk person, annars är det en tredje som behövs, säger läkaren Charlotta Zacharias i en tidigare intervju med Lokaltidningen.

Första stoppet är klockan 15 -19 vid Coop, följande datum är 20/6, 3/7, 15/7 och 2/8.

TBE (Tick Borne Encephalitis)

TBE är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Sjukdomen blev anmälningspliktig den 1:a juli 2004.

De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och liknande, och, i ovanliga fall, bestående förlamningar. Dödsfall kan förekomma men är sällsynta.

Publicerad 12 June 2019 08:40