Moneybrother och Maja Francis uppträder på Ljusfesten den 9 augusti.

Moneybrother och Maja Francis uppträder på Ljusfesten den 9 augusti. Foto: Ängelholms kommun/Niclas Brunzell/Martin Wingren

Fullspäckat program på årets Ljusfesten

ÄNGELHOLM.

Den 9 augusti är det dags för årets upplaga av Ljusfesten. Som är fullspäckad med aktiviteter och konstverk, bland annat street art.

Av
Julia Rigaud

Sedan tidigare är det klart att Moneybrother uppträder på Ljusfesten. Även Ängelholmsbördiga Maja Francis ansluter och uppträder på festen i Tullportsparken. Så klart blir det traditionsenlig båtparad.

– Ljusfesten är en vacker och stämningsfull folkfest. Det är båtparaden som gör festen så unik, säger Susann Toft som är avdelningschef på Kultur och fritid i kommunen.

I år finns det möjlighet för deltagarna att få olika saker som kan vara bra att ha till båtarna i paraden.

– I år erbjuder vi ett elkraftverk, som kan användas till ljusutsmyckningarna på båtarna, till de första tio personerna som anmäler sig, och kommunens ljusslingor som är 80 meter långa till de första åtta. Det är helt avgiftsfritt och vi har redan fått några anmälningar så det gäller att passa på om man är intresserad, säger Susann Toft.

Moneybrother, Anders Wedin, är en av artisterna som uppträder under Ljusfesten. Han har varit en stor del av den svenska musikscenen sen tidigt 2000-tal. Förra året släppte han det nya albumet ”Det är dom dagarna jag vill sjunga om”.

Maja Francis är en färgsprakande artist som uttrycker starka känslor i sin musik. Förra året släppte hon sin EP Cry baby som handlar om ”att bära känslor likt en tiara utan skam”, och påminnelsen om att allt är tillfälligt.

Den internationella Street art-stjärnan Tellas har redan smygstartat och har målat Tullportsbron, vilket är hans allra första verk i Sverige. Även fasader och elskåp kommer vara utsmyckade längst storgatan. En vernissage av utsmyckade elskåp arrangeras i samverkan med konstnärs kollektivverkstad.

Konferencier är Ola Selmén som är tillbaka för andra året i rad och presenterar årets program med Pontus Stenquist. Ljusfesten bjuder på många aktiviteter och i år kommer bland annat en prova på-föreställning med cirkus äga rum på eftermiddagen. Kulturhotellet kommer hålla en workshop i graffitti utanför Vattnets hus där besökare får testa på att graffa under vägledning av Street art-konstnärer.

Båtparadens tema är rock och avgår från Skäldervikens hamn klockan 20.15. Bäst smyckad båt vinner Ängelholms presentkort till ett värde av 5 000kr, andra pris vinner ett presentkort till ett värde av 2 500kr. Sista anmälningsdagen är den 26 juli.

Publicerad 01 June 2019 00:00