Richard Handl, Anne Sandström och Håkan Henrysson är deltagare i projektet

Richard Handl, Anne Sandström och Håkan Henrysson är deltagare i projektet "Vem har rätt att kalla sig konstnär?". Foto: Martin Wingren

Utmanar vem som får kalla sig konstnär

"Psykisk ohälsa blir tyvärr allt vanligare i samhället"

ÄNGELHOLM.

I tre år har ett gäng Ängelholmsbor ingått i projektet "Vem har rätt att kalla sig konstnär?" och nu är det dags för en stor utställning i Ängelholm som avrundning på projektet.

Av
Martin Wingren

Personer med någon form av psykisk ohälsa är med i projektet och det handlar om att utmana gängse syn på vad en konstnär är. Håkan Henrysson är en av deltagarna, som berättar att det gett honom mycket att vara med.

– Jag har vuxit i självförtroende och vågar mer. Det är många som haft det tufft och som behöver bygga upp sin självkänsla, säger han och fortsätter:

– Tyvärr ökar den psykiska ohälsan i vårt stressiga samhälle, det kan drabba vem som helst. Det är värt att tänka på. Själv drabbades jag när jag var i 30-årsåldern. Man kommer bort från samhället på något sätt och hamnar lite utanför.

Att vara med i projektet har även gett honom möjlighet att prova på nya saker.

– Och jag har fått träffa människor som jag inte annars hade fått träffa. Projektet är ett ifrågasättande av begreppet vem som får vara konstnär, det finns folk som inte kan gå i skola eller inte har möjlighet att få ställa ut på galleri men som är jätteduktiga, säger Håkan Henrysson.

Det treåriga projektet har möjliggjorts genom medel från Arvsfonden, pågår i förutom Ängelholm även i Hallsberg, Skellefteå och Botkyrka och varar fram till sommaren 2019. Men satsningen kommer att fortsätta i andra former i de kommunerna som varit med, enligt projektledaren John Hayes Jr.

– Det kommer att fortsätta på olika sätt i de olika orterna. Vi hade som mål att nå 5 000 besökare när vi startade projektet men vi har redan nått 22 000 och då har vi Ängelholm kvar. Vi hoppas att Ängelholmsborna går man ur huse, det kommer att bli en färgexplosion i Ängelholm, säger projektledaren.

Han menar att projektet handlar om att öppna dörrar.

– Även personer med funktionsvariation ska få en möjlighet att vara med i kulturlivet. Samhället ska vara för alla. Vi vill visa att det vi gör kan vara lika uppskattat som det som utbildade konstnärer gör, säger John Hayes Jr.

Konsthappening

Utställningar och olika happenings på temat "Peace, love & understanding" kommer att gå av stapeln på Tingstorget, Stortorget, i Kronohäktet och Gamla rådhuset 21-25 maj

Anne Sandström, John Hayes Jr, Håkan Henrysson och Richard Handl.

Anne Sandström, John Hayes Jr, Håkan Henrysson och Richard Handl. Foto: Martin Wingren

Publicerad 26 April 2019 08:00