Joakim Måbrink tävlade i EM i hinderbana förra året.

Joakim Måbrink tävlade i EM i hinderbana förra året. Foto: Martin Wingren

Övervann övervikt och ångest: ”Höjdpunkt när jag tävlade i EM i hinderbana”

ÄNGELHOLM.

Joakim Måbrink vägde 120 kilo, kedjerökte och led av panikattacker innan han bestämde sig för att tag i det och börja träna. Förra året tävlade han i EM i hinderbana, något som han ser som höjdpunkten i sin comeback. Nu drar han igång ett träningsprojekt för att hjälpa andra.

För åtta år sedan var han överviktig och ”levde som en eremit”, som han själv uttrycker det. Han rökte 20 cigaretter om dagen och åt bara skräpmat.

– Det var chipspåsar mitt i natten och jag hade social fobi. Jag har haft det tufft i mitt liv och använde det som en ursäkt. När jag fyllde 30 så kände jag att jag levde fel och började träna. Jag fick bra hjälp av min tränare och jag hittade något som jag tyckte var roligt, det är viktigt, säger han och fortsätter:

– En kompis frågade mig när det var som värst om jag ville springa Änglamilen. Då var det otänkbart men när jag sprang loppet 2017 så var det en höjdpunkt. Då sprang jag för mitt gamla jag.

"Jag har gjort en resa, från ett sämre ställe till ett hälsosammare liv", säger Joakim Måbrink som drar igång No Excuse project. Foto: Martin Wingren

Sedan dess har Joakim Måbrink även varit med och sprungit EM i hinderbana, vilket han gjorde i danska Esbjerg förra året. I dag arbetar han som personlig assistent och som träningsinstruktör på Träningsakademin i Ängelholm. Nu drar han, som ett eget privat initiativ, igång vad han kallar No Excuse project. I detta vill han hjälpa ett 15-tal personer att komma igång med sin träning, det blir även föreläsare som ska inspirera på olika teman. Personer som är intresserade kan fortfarande höra av sig, då det finns lediga platser.

– Jag har haft ett tufft år med separation och har inga egna mål just nu. Och jag vill gärna jobba med andra människor, säger han och fortsätter:

– Jag vill ge något tillbaka till andra. Målet är att se dem utvecklas under året som personer. Jag har lärt mig mycket om mig själv och kan använda mig själv och min resa, jag förstår hur jobbigt mentalt det är att springa första kilometrarna, säger Joakim Måbrink.

Träningen blev räddningen ur ett ohälsosamt liv för Joakim Måbrink.

Träningen blev räddningen ur ett ohälsosamt liv för Joakim Måbrink. Foto: Martin Wingren

Hur mår Joakim i dag, jämfört med den som var?

– Jag är en helt annorlunda människa och kan ta för mig mycket mer och jag hanterar kriser mycket bättre. Jag har gjort en resa från ett sämre ställe till ett hälsosammare liv.

Veta mer?

Den som vill veta mer om träningsprojektet kan mejla till noexcuseproject@outlook.com

Eller kolla på Instagram: thenoexcuse

Publicerad 15 April 2019 09:30