SD i Ängelholm vill införa tiggeriförbud.

SD i Ängelholm vill införa tiggeriförbud. Genrebild: Adobe Stock

SD vill införa tiggeriförbud i Ängelholm

ÄNGELHOLM.

Efter domen som gav Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri så vill Sverigedemokraterna se att ett förbud införs i Ängelholm. Något som kommunstyrelens ordförande inte tycker är aktuellt just nu.

Av
Martin Wingren

”Det är ohållbart att utsatta medborgare från andra länder i EU försörjer sig genom att tigga på gatorna i Sverige”, skriver Sverigedemokraterna i en motion.

Partiet menar att det inte längre finns några hinder för att gå vidare i frågan i Ängelholms kommun, efter att Högsta förvalningsdomstolen beslutat att Vellinge kommuns lokala tiggeriförbud fick införas.

”Det bästa hade varit ett nationellt förbud, men det verkar inte sannolikt i närtid… Det näst bästa alternativet, och likaså gångbart, menar vi då är att kommunerna går före och tar tag i detta på egen hand", skriver partiet vidare.

Även i Moderaterna har frågan diskuterats men enligt Robin Holmberg, kommunstyrelsens ordförande, ser man inte behovet av att driva frågan om ett tiggeriförbud lokalt just nu eller ändra i de lokala ordningsstadgarna.

– Vi landade i det efter diskussioner, vi ser inte att det är ett så stort problem i Ängelholm just nu. Vi är mer för ett nationellt förbud som en mer träffande åtgärd. Det är mer eller mindre bevisat att det förekommer organiserad brottslighet i de här kretsarna och människor riskerar att råka illa ut, säger Robin Holmberg och fortsätter:

– Sverige som land borde ta krafttag mot detta och förbjuda tiggeriet. Men det är positivt att det öppnats upp för kommuner att kunna göra något åt det.

Publicerad 15 March 2019 09:00