Linn Persson från Ängelholm ingår i ett team som ska tävla i Australien med en bil som drivs av solenergi.

Linn Persson från Ängelholm ingår i ett team som ska tävla i Australien med en bil som drivs av solenergi. Foto: Privat

Linn ska köra tvärs över Australien – i en solcellsbil

"Målet är att komma först i mål"

ÄNGELHOLM.

Linn Persson ingår i ett team som bygger en bil driven på solceller. Denna ska sedan vara med i en tävling och köras 300 mil tvärs över Australien.

Av
Martin Wingren

Linn Persson, som är från Ängelholm, studerar till utvecklingsingenjör på Halmstad högskola där hon går andra året. Där konstruerar hon och ett gäng andra studenter en solcellsbil som ska vara med i tävlingen ”Bridgestone World Solar Challenge”, som går av stapeln i oktober.

– Vi håller på att konstruera och designa bilen, så att den blir så effektiv solcellsdriven bil som möjligt. Vi ska köra den 300 mil mellan Darwin i norr och Adelaide i syd, säger Linn Persson som berättar att hon lägger mycket tid på projektet.

Det har bildats ett bolag kring projektet och finansieringen av projektet bygger helt på samarbeten med företag som skjuter till ekonomiska medel eller bidrar med komponenter till bilen. Linn Perssons roll är att hitta företag och intressenter att samarbeta med.

– Vi är ett team på runt 30 personer och varje person har sina specifika roller. Det är ett projekt som omsätter mycket pengar, säger Linn Persson och fortsätter:

– Vi är ständigt på jakt efter nya samarbetspartners och det hade självklart varit kul att få med sig Ängelholmsföretag på denna resa.

Tävlingen handlar om att komma först i mål. Resan beräknar Linn Persson tar ungefär sex dagar, de kör på dagtid och vilar på kvälls- och nattetid.

– Bilens enda laddning är solcellerna, som laddas när den kör. Även under natten laddas den lite av månljuset, säger Linn Persson och fortsätter:

– Målet är att komma först i mål eller i alla fall bli bästa laget från Sverige.

Det är fyra lag från Sverige som är med och tävlar, förutom Halmstad högskola är det Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Jönköping och Mälardalens högskola.

Men syftet är även att utbilda sig och skaffa erfarenheter inför arbetslivet, menar Linn Persson.

– Att vara med och skapa innovationer för fordonsindustrin. Vi skapar kontakter och erfarenheter och får prova på livet på riktigt men ändå i skolans skyddade värld, säger hon.

Publicerad 12 March 2019 09:00