Fartkameror sätts upp på sträckan mellan Hjärnarp och Förslöv.

Fartkameror sätts upp på sträckan mellan Hjärnarp och Förslöv. Genrebild: Mostphotos

Nya fartkameror sätts upp – på sträcka där kameror tidigare inte funnits

ÄNGELHOLM.

Nya fartkameror ska sättas upp. Det blir bland annat nya kameror mellan Hjärnarp och Förslöv, där det inte finns några kameror sedan tidigare.

Av
Martin Wingren

Totalt rör det sig om fem nya trafiksäkerhetskameror som sätts upp på två olika sträckor och är färdigmonterade vecka 10. På väg 105 mellan Hjärnarp och Förslöv kommer fyra kameror att sättas upp på sträckan, efter att det inte funnits några kameror sedan innan.

Trafikverket hoppas få ner mängden fortkörning, något som kameror fungerar väl mot enligt Trafikverket. Myndigheten gör mätningar på vägarna för att få fram information om medelhastighet och hastighetsöverträdelser, undersökningar som visar på var det behövs fler fartkameror. För några veckor sedan monterades nya fartkameror upp mellan Munka Ljungby och Klippan, något som Lokaltidningen Ängelholm tidigare skrivit om.

– Ofta är det 70, 80 och 90-vägar med relativt mycket trafik med dokumenterad mätning av hastigheter. Vi väljer alltid att placera kameror längs de vägar där vi mätt för höga hastigheter, sade Kristina Johansson i en intervju med tidningen då.

På väg 109 mellan Bårslöv och Ekeby monteras en ny kamera upp strax öster om korsningen med väg 1174 (Hässlunda). I ett senare skede kommer ytterligare en kamera att sättas upp i höjd med Bunketofta. Sammanlagt kommer det att finnas sex stycken kameror på den här sträckan.

Fartkameror

De nuvarande (1 600 kameror, år 2017) kamerorna räddar cirka 20 liv per år

Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken

Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade

Kamerorna innehåller både kamera och radar

Endast de som kör för fort fotograferas

Alla kameror är direktkopplade till Polisen

Publicerad 25 February 2019 10:32