"Just nu ligger allt mitt fokus på hockeyn och att gå så långt som möjligt", säger Nils Höglander. Foto: Thomas Rödin

Nils Höglander: "Jag är jätteglad över att ha skrivit på ett SHL-kontrakt med Rögle"

NV-SKÅNE.

Nils Höglander föddes i Bockträsk, en liten by mellan Malå och Sorsele med cirka 20 invånare, som kanske främst är känd för att även vara platsen där Roger Pontare växte upp.

Av
Thomas Rödin

– Ska man vara krass så kan man ju säga att det är en liten håla ute i ingenstans. Men samtidigt är jag glad över att ha växt upp där. Man lever på nåt sätt väldigt nära naturen och min uppväxt är till stor del präglad av jakt, fiske och skoteråkning, berättar Nils.

Det var på den intilliggande sjön Bockträsket som Nils tog sina första skridskoskär och det var även där de första tankarna om att bli hockeyspelare väcktes.

– Det är ju så klart inte alla förunnat att ha tillgång till en sjö att åka skridskor på. Det var där jag tog mina första skär och har lärt mig det mesta av grunderna egentligen. Även pappa lirade hockey förr, om än inte på någon högre nivå, och själv började jag redan vid fyra års ålder. När jag var yngre så åkte jag även en del slalom, och har överlag alltid varit glad för alla typer av vintersporter. Vilket väl kanske inte är så konstigt när man är född och uppvuxen i Lappland, fortsätter Nils.

Vartefter Nils blev äldre så räckte till slut varken sjön, eller närmaste orten Malå, längre till hockeymässigt. Han flyttade i stället till Skellefteå för att spela med Clemensnäs HC och senare Timrås ungdomslag. Därefter gick flyttlasset till Stockholm och AIK:s hockeygymnasium. Tanken var att Nils skulle spela med klubbens J18-lag, man han flyttades snabbt upp till J20-laget och hann bara göra två matcher innan han flyttades upp ännu ett steg till A-laget.

– Det gick otroligt fort, men var så klart också väldigt kul. För mig som kommer från lilla Bockträsk så var det ju ett stort steg bara att flytta till Stockholm, och att sen dessutom få chansen i AIK:s A-lag var ju något av en dröm som gick i uppfyllelse.

Här får jag möjlighet att utvecklas som spelare och etablera mig på den högsta nivån

Efter två säsonger i AIK och landets näst högsta serie så skrev Nils i somras ett treårskontrakt med Rögle. Han anses vara en av svensk hockeys största offensiva talanger och har spelat i de svenska ungdomslandslagen från U16 och uppåt. Förra säsongen var han med och tog brons i U18-VM.

– Jag är jätteglad över att ha skrivit på ett SHL-kontrakt med Rögle och det känns som ett logiskt steg i karriären för mig. Här får jag möjlighet att utvecklas som spelare och etablera mig på den högsta nivån. Efter att ha pratat med Chris så kändes det helt rätt att välja Rögle och jag är väldigt nöjd med min egen prestation under försäsongen. Sen önskar man så klart att vi hade fått med oss lite fler poäng i de inledande matcherna, men jag är helt övertygad om att vi snart kommer att vända trenden.

Vad spenderar du tiden med när du inte tränar eller spelar hockey?

– Just nu är det så roligt med hockeyn så att jag nästan har svårt att få nog. Det var också därför jag valde Lindab Arena som mitt smultronställe, för det är här jag spenderar mest tid. Och jag stannar gärna kvar efter träningarna för att nöta extra på de delar jag behöver bli bättre på. Annars så har jag ju ända sen jag var liten varit väldigt mycket i skog och mark och gillar att köra snöskoter och fiska. Därför är det ju skönt att komma hem till Bockträsk ibland och kunna hänga med familjen där. Sen så umgås jag så klart med min flickvän och mina kompisar från laget. Jag har ju inte bott i Ängelholm så länge, men även här finns ju fin natur och närheten till havet är fantastisk inte minst på sommaren.

När man är sjutton år och precis i början av sin karriär så ligger det kanske inte så nära till hands med att tänka på livet efter karriären, men när jag ställer frågan till Nils så visar det sig att han i alla fall tänkt tanken om livet efter hockeyn.

– Jag är fortfarande väldigt ung och faktum är att jag även har sista året på gymnasiet kvar att klara av. Mitt närmsta projekt när jag fyllt 18 i december blir väl snarast att ta körkort, så att jag slipper cykla till och från träningarna varje dag. Men om det inte blir en fortsatt karriär inom hockeyn efter att jag slutat spela, så skulle det vara kul att bli professionell skoterförare eller kanske jobba inom räddningstjänsten som brandman. Jag skulle hur som helst vilja ha ett aktivt yrke där man får vara utomhus och jobba fysiskt.

– Men just nu ligger allt mitt fokus på hockeyn och att gå så långt som möjligt. NHL är drömmen, men det gäller att ha fötterna på jorden och inse att det krävs hård träning och stort fokus för att nå dit. Eftersom jag är född i december kan jag inte draftas i år, utan får vänta först till nästa år för att förhoppningsvis tingas av någon NHL-klubb, avslutar Nils.

Personligt

Namn: Nils Höglander

Ålder: Fyller 18 år i december

Bor: Epadalen, Ängelholm

Position: Forward

Tidigare klubbar: Clemensnäs HC, Timrå IK, AIK

Publicerad 02 February 2019 07:00